Cvjetni čaj blue butterfly flower - šta znamo o njemu?

 

ishrana_čaj_dijeta_zdrava-hrana_zdrava-ishrana_dijeta_fitness_ljepota_magazin

Sama boja kao antistres terapija.

 

Plavi ili cvijetni čaj "Butterfly pea" poznat je prije svega po svojoj jarkoj nijansi. Boja zaista djeluje magično, ali ovo ne umanjuje vrijedna svojstva ovog napitka. Biljni čaj bez kofeina dobija se od cvijetnih latica ili čak od cijele biljke koja se naziva i „krila goluba“.

 

Ovaj cvijet je posebno popularan u azijskim zemljama, uključujući Tajland, Indiju, Maleziju, Vijetnam i Burmu. Pupoljci se beru rano ujutro, zatim se osuše tako da ostane malo vlage. Nakon kuhanja, cvjetovi mijenjaju boju vode: od plavkaste do svijetloplave. Ako čaju dodate druge sastojke poput začina, limunovog soka ili limunske trave, boja će postati ružičasta ili čak ljubičasta. Ovaj napitak je podjednako dobrog ukusa i hladan i vruć. U ajurvedskoj medicini sam cvijet je ocjenjen kao umirujuća biljka koja poboljšava pamćenje i ublažava stres.

Zašto je ovaj čaj koristan?

Već jedan pogled na promjenu boje dovoljan je da se opustite i prilagodite mirnom raspoloženju. Sedativni efekti ovog pića čine ga idealnim napitkom prije spavanja.

 

Plavi čaj smanjuje upalu pluća. Nakon visokokaloričnog obroka začinjene hrane, ovo piće savršeno će uspostaviti ravnotežu. U zauzetim danima čaj će pomoći u jačanju imunološkog sistema. Napitak tako lijepe boje ne doprinosi gubitku kilograma, ali ipak smanjuje potrebu za hranom prouzrokovanu stresnom situacijom, jer je za opuštanje dovoljno popiti šolju čaja. Ovaj neobični čaj promoviše efikasnu detoksikaciju, što znači da pomaže u borbi za mladost.


Štaviše, na Tajlandu se vjeruje da piće poboljšava vid, a takođe ima blagotvorno dejstvo na stanje kože i kose. Čaj ima specifičnu aromu sa primjesama kukuruza i zelenog graška, odlično se slaže sa lavandom, ružom, medom, limunom, majčinom dušicom i nanom.

(harpersbazaar)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...