5 najboljih vitamina za rast kose



Da li svakodnevno viđate djevojke sa sjajnom i gustom kosom? Nervirate se što ste dozvolili sebi da pretjerate sa pramenovima, peglanjem i drugim načinima koji upropaštavaju kvalitet kose? Znajte da je duga sjajna kosa itekako dostižna uz pomoć pravih vitamina. Koje vitamine treba da unosite za rast kose, čitajte u nsatvku teksta.

Nutrijenti poput biotina, cinka i B kompleksa poboljšavaju zdravlje vaše kose. Najbolje od svega je činjenica da ove vitamine za rast kose možete naći u hrani koju vjerovatno već imate u kuhinji.

Vitamin E
Stimulisanje ekspanzije kapilara i promovisanje snažnog krvnog pritiska je ono što vitamin E čini najbolje. To znači da on pomaže uspostavljanju zdrave kože glave, koja postavlja temelje za dugačku, meku kosu.

Mnogi proizvodi za njegu kose sadrže neku vrstu vitamina za promovisanje sjaja, ali budite sigurni da se držite regulisanog unosa vitamina E. Niste sigurni gdje da ga nađete? Najčešće se nalazi u bademima, kiviju, papaji, sjemenu suncokreta, kelju i špinatu.

Preporučuje se da prosječna odrasla osoba ne treba da uzima više od 15 mg vitamina E dnevno kako bi se održali potrebni nivoi.

Vitamin H
Često poznat po svom uobičajenom imenu, biotin, ovaj vitamin je uključen u grupu B-kompleks sa drugim vitaminima poput niacina i kobalamina.

S obzirom na to da istraživanja povezuju nedostatak biotina sa alopecijom ili gubitkom kose, on se smatra vitalnim vitaminom koji olakšava jačanje kose i noktiju i nalazi se u velikom broju kozmetičkih proizvoda. Takođe se nalazi u hrani poput avokada, jaja, oraha i mahunarki.

Vitamin C
Iako smo čuli bezbroj puta da je vitamin C od suštinskog značaja za održavanje zdravog imunog sistema, on takođe može učiniti i čuda za rast kose. Vitamin C pomaže u izgradnji kolagena, koji stimuliše folikul koji dalje produžava i pomaže u razbijanju gvožđa, vitalne komponente dugačke i jake kose.

Glavni razlog zašto nam je potreban je to što pomaže u transportu kiseonika kroz tijelo. Omogućavajući razgradnju gvožđa, vitamin C osigurava da tijelo dobije dovoljno kiseonika za svaku ćeliju koja radi da održi zdravu kosu, kožu i nokte. Može se pronaći u agrumima, špinatu, brokuli i paprikama.

Vitamin D
Svi znamo da nam “vitamin sunca” daje potrebnu energiju, ali vitamin D takođe može stimulisati folikul dlake i aktivirati ćelije koje omogućavaju rast kose. Takođe, on pomaže u kontroli mineralnog bilansa vašeg tijela, posebno nivoa cinka.

Losos, žitarice i pečurke su izvrsni izvori vitamina D, kao i prirodna sunčeva svjetlost – pa je to dobar izgovor za popodnevnu pauzu za kafu u bašti kafića.

Vitamin A
Pravi pobjednik je vitamin A, koji je odličan za promovisanje zdrave, hidrirane kože glave, sprečavajući sušenje kose, perutanje i regulisanje retinoične kiseline (koja dovodi do gubitka kose) u folikulima kose.

Dobijeni iz dva glavna izvora – retinoidima, koji se nalaze u žitaricama i jajima – i karotenoidima, koji se nalaze u voću i povrću poput špinata i manga. On takođe pomaže u zaštiti i proizvodnji ulja koja održavaju vašu kožu glave, a nizak nivo vitamina A može čak i da vas ostavi sa problemom poput peruti.

Međutim, moguće je takođe uzeti previše vitamina A i ometati rast kose. Da biste to spriječili, minimizirajte unos određenih namirnica, kao što je margarin.

Nadamo se da će vam ovi savjeti biti od pomoći, te da ćete kvalitetnom hranom i provjerenom suplentacijom pomoći svojoj kosi da zablista u punom sjajem.
zdravija.com

JOURNAL DE LUXE... AUTENTIČAN. PROVOKATIVAN. PRIČA ZA SEBE!