Vitaminski vodič za menopauzu: Simptomi promjene i kako ih ublažiti


vitamini-menopauza-perimenopauza
Razdoblje perimenopauze i menopauze kod nekih žena je vrlo burno i iskuse mnoge neugodne simptome, dok druge kroz taj period prođu s neznatnim simptomima. Bez obzira na simptome, činjenica je da se tijelo mijenja, a mi donosimo koji vitamini mogu olakšati simptome menopauze i i podržati cjelokupno zdravlje.

Menopauza je prirodna pojava kroz koju svaka žena prolazi kada uđe u određene godine, a znakovi mogu početi već oko četrdesete godine. Većina žena je nespremna na pojave simptoma ovog sindroma i upada u paniku jer to označava kraj njihove plodnosti. Iako su simptomi iznenadni i traju određeno vrijeme, potpuno su prirodni. Ovo su neki od simptoma koji ukazuju na početak menopauze.

·        Neredovit ciklus - je prvi i najuobičajeniji simptom menopauze. On je rezultat nestabilnosti hormona tijela, koji rade do kraja plodnosti. Valunzi - topli, a ponekada čak i hladni valunzi događaju se iznenada i izazivaju crvenilo u licu. To se sve događa zbog pada estrogena. Nelagoda pri spavanju - žene koje prolaze kroz menopauzu mogu patiti od nesanice, jer ne mogu spavati zbog naleta vrućine. Osim opskrbe tijela estrogenom, čak i opskrba progesteronom opada u periodu menopauze.
·        Vaginalna suhoća - zbog smanjenja proizvodnje estrogena, koji je odgovoran za održavanje vlažnosti vagine, vaginalno tkivo počinje se sušiti i postaje manje elastično.
·        Napetost i depresija - osjećaj napetosti, iziritiranosti i depresije mogu svladati ženu koja prolazi kroz menopauzu.
·        Uznemirenost i osjećaj gubljenja emocionalne stabilnosti su uobičajeni simptomi, kao i napadaji panike i fizički znakovi, poput ubrzanog rada srca i otežanog disanja.
·        Bol u udovima - zbog hormonalne neuravnoteženosti udovi polako natiču i počinju boljeti. Međutim, ukoliko je bol sve učestalija i nepodnošljivija, treba otići liječniku.
·        Hormonalna neuravnoteženost - čest simptom ulaska u menopauzu jest i postojanje hormonalne neuravnoteženosti koje se ogleda u promjenama u rastu kose. Zbog smanjenja proizvodnje estrogena može doći i do prorjeđivanja ili gubitka kose.

Promijene uzrokovane smanjenom razinom estrogena mogu se ublažiti
Kako se razina estrogena u tijelu smanjuje, povećava se i rizik od razvoja nekih stanja, poput:
·        osteoporoze
·        kardiovaskularnih bolesti
·        inkontinencije
Ali uzimanje ovih pet vitamina može ublažiti simptome niske razine estrogena.

Vitamin A
Vitamin A je naziv za skupinu spojeva koji se nazivaju retinoidi. Preoblikovani (preformirani) vitamin A, poznat i kao retinol, pohranjuje se u jetri s tim da u prevelikim količinama može biti toksičan. Vitamin A prisutan je u namirnicama životinjskog podrijetla, u obogaćenoj hrani ili kao dodatak prehrani. Vitamin A također  se nalazi u voću i povrću bogatom beta-karotenom. Tijelo pretvara beta karoten u vitamin A po potrebi.

Vitamin A potreban je za zdrave kosti, međutim, uzimanje vitamina A tijekom menopauze je kontroverzno. Studija iz 2002. godine povezala je visoku razinu preformiranog vitamina A s lomovima kuka kod žena u menopauzi. Radi toga je dovedeno u pitanje je li  vitamin A dobar za kosti. Kasnije su studije pokazale mješovite rezultate, tako da nije jasno koliko preformirani vitamin A može povećati rizik od frakture kostiju. Ali, prema studijama se čini da vitamin A dobiven iz beta-karotena ne povećava rizik od frakture kostiju. Može pomoći u održavanju zdravlja kostiju nakon menopauze. Potrebne količine vitamina A možeš dobiti iz naranči i unosom žutog voća i povrća.

Vitamin B12
Vitamin B12 je topiv u vodi, a neophodan je za zdravlje kostiju, proizvodnju DNK, neurološke funkcije te za stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Kako stari, tijelo gubi dio sposobnosti apsorpcije vitamina B12 i povećava se rizik od njegova nedostatka. Simptomi nedostatka vitamina B12 su nejasni i mogu uključivati:
·        umor
·        slabost
·        zatvor
·        gubitak apetita
·        ukočenost i trnce u rukama i nogama
·        probleme s ravnotežom
·        depresiju
·        zbunjenost
·        demenciju
U kasnijim fazama nedostatak vitamina B12 može uzrokovati anemiju. Preporučena dijetalna namirnica (RDA) vitamina B12 iznosi 2,4 mikrograma (mcg) dnevno za žene starije od 14 godina. Prehrambeni izvori vitamina B12 uključuju mlijeko i mliječne proizvode, bubrege, jetru, kvasac, piletinu, jaja, tunjevinu, losos.

Vitamin B6
Vitamin B6 (piridoksin) pomaže u stvaranju serotonina, neurotransmitera odgovornog za prijenos signala u mozgu. Kako žene stare, razina serotonina opada. Fluktuiranje razine serotonina mogu biti faktor koji pridonosi promjenama raspoloženja i depresiji uobičajenoj u menopauzi. Uzimanje vitamina B6 tijekom i nakon menopauze može pomoći u sprečavanju simptoma uzrokovanih niskom razinom serotonina koji uključuju gubitak energije i depresiju. Vitamina B6 ima u bananama, pšeničnom kvascu, jajima, govedini, zelenom lisnatom povrću.

Vitamin D
Tijelo stvara vitamin D nakon izlaganja suncu. Manjak vitamina D može povećati rizik od prijeloma kostiju, bolova u kostima i osteomalacije (omekšavanja kostiju). Starije žene, posebno one koje su u kući ili nisu izložene suncu, izložene su riziku od nedostatka vitamina D. Žene u dobi od 19 do 50 godina trebale bi dobiti 15 mcg (600 IU) vitamina D dnevno; žene starije od 50 godina trebale bi dobiti 20 mcg (800 IU); 1 mcg vitamina D odgovara 40 I.U. (internacionalne jedinice). Iako je to moguće učiniti s dijetom bogatom vitaminom D, možda je najbolje uzeti dodatak prehrani. To će osigurati da svakodnevno dobiješ odgovarajuću količinu. Namirnice koje sadrže vitamin D uključuju masnu ribu, riblje ulje, goveđa jetra, sir, žumanjci.

Vitamin E
Vitamin E je antioksidans i pomaže u borbi protiv slobodnih radikala koji oštećuju stanice. Vitamin E također može pomoći u smanjenju upale u tijelu. Stres može uzrokovati oštećenje stanica i povećati rizik od depresije, srčanih bolesti i debljanja, a sve su to stanja svojstvena menopauzi. Istraživanja pokazuju da vitamin E pomaže u ublažavanju stresa, smanjuje oksidativni stres i može pomoći u smanjenju rizika od depresije. Kako bi povećala unos vitamina E tijekom i nakon menopauze možeš ga unositi kroz dodatke prehrani ili hranu, a ima ga u klicama, bademima, lješnjacima, avokadu, brokuli, školjkama, bundevi, sjemenkama suncokreta, špinatu.

Rizici i upozorenja
Visoke količine vitamina A mogu izazvati toksičnost. Osobe s bolestima jetre ili one koje piju veće količine alkohola ne bi trebale uzimati dodatke vitaminu A. Vitamin A može uzrokovati nizak krvni tlak te ga osobe s niskim krvnim tlakom kao i one koje uzimaju lijekove za snižavanje tlaka ne bi trebale uzimati kroz dodatke prehrani.

Osobe koje s oprezom trebaju uzimati Vitamin A:
·        uzimaju oralne kontraceptive
·        tetraciklinske antibiotike
·        se liječe od raka
·        imaju lošu apsorpciju masti
·        uzimaju sredstva za razrjeđivanje krvi ili lijekove koji utječu na krvarenje ili zgrušavanje krvi.

Vitamin E treba primjenjivati ​​s oprezom kod osoba koje imaju:
·        Alzheimerovu bolest i druge oblike kognitivnog opadanja
·        oštećenja oka
·        probleme s bubrezima
·        srčane problemi
·        kožne probleme

Vitamin D, vitamin B6 i vitamin B12 može utjecati na razinu šećera u krvi i krvni tlak. Koristi ih s oprezom ako imaš dijabetes, nizak šećer u krvi, nizak krvni tlak ili ako uzimaš lijekove koji utječu na šećer i krvni tlak. Vitamin B6 može povećati rizik od krvarenja. Koristite ga s oprezom, ako imaš poremećaj krvarenja ili uzimaš sredstvo za razrjeđivanje krvi.

Koristi vitamin B12 s oprezom ako imaš:
·        probleme sa srcem
·        visoki krvni tlak
·        rak
·        probleme s kožom
·        gastrointestinalni probleme
·        manjak kalija
·        giht

Ako uzimaš lijekove, pitaj svog liječnika ili ljekarnika o mogućim interakcijama prije uzimanja vitamina kroz dodatke prehrani.
miss7zdrava.24sata.hr

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...