Stalno imaš hladne ruke, čak i kada je vani toplo? Možda je uzrok tome ovaj sindrom


Što je Raynaudov sindrom? Hladni prsti zbog vanjskih utjecaja (poput hladne boce) poznati su nam svima, ali tko pati od Raynaudovog sindroma, mora računati s prilično snažnijim reakcijama. Naime, zbog tog oboljenja se skupe arterije u prstima te nastane snažna smetnja krvotoka: prsti (ponekad i nožni) jedva da su prokrvljeni te bole, a koža je blijeda ili plava.

Često se tada govori o i grču žila koji može trajati do 30 minuta. Kad se arterije opet prošire, krv se vrati u prste – oni u većini slučajeva dobiju crvenkastu boju, ali bolovi često ostanu. Međutim, osim hladnoće koju može izazvati ovaj sindrom, moguća je i pojava jakih emocija ili stresa. Bolest je nazvana po francuskom liječniku Mauriceu Raynaudu (1834. – 1881.) koji ju je po prvi puta opisao u medicinskoj disertaciji.

Primarni i sekundarni oblik
Prema liječniku postoje dva različita oblika sindroma:

Primarni: primarnim oblikom pogođene su prvenstveno žene između 20 i 40 godina kod kojih često može nastupiti i niski tlak. Točan uzrok sindroma dosad nije poznat, a često poteškoće nestanu tijekom života.

Sekundarni: kod sekundarnog oblika se sindrom pojavljuje kao posljedica druge bolesti te može pogoditi starije ljude. Na primjer, uzrok može biti reuma ili multipla skleroza.

Bolesne krvne žile: drugi uzroci za sekundarni Raynaudov sindrom
Bolesti nisu jedina stvar koja može uzrokovati nastanak ovog sindroma. Poznati su sljedeći uzroci:

• Vibracijski sindrom: bolest može nastati ako netko godinama radi s aparatima koji vibriraju
• Konzumacija droge
• Lijekovi (npr. lijevo za visoki tlak ili protiv migrene)

Pomoć za pacijente: prava terapija protiv Raynaudovog sindroma
Najbolje je potpuno spriječiti simptome tako da se izbjegava hladnoća – i kao terapija se utople ruke. Kad je vani hladno, rukavice i topli džepovi štite od poteškoća uzrokovanih sindromom. Za uspješnu terapiju bi pogođene osobe trebale prestati pušiti. Osim toga, kretanje pomaže potaknuti krvotok. Ako su simptomi nastali zbog stresa, onda je potrebna meditacija ili neki oblik autogenog treninga za opuštanje.
miss7.24sata.hr

JOURNAL DE LUXE... AUTENTIČAN. PROVOKATIVAN. PRIČA ZA SEBE!