Najvažnija pravila za negu kože u trudnoći


trudnica-njega_kože_kod_trudnica
Nega kože u trudnoći je od esencijalnog značaja - fokusirajte se na ono osnovno i pratite savete koje smo vam izdvojili, za zdraviju i mekšu kožu.

Čišćenje
Profesionalci preporučuju upotrebu sredstava za čišćenje lica na bazi glilcerina. Ukoliko imate problema sa ultra suvom kožom, onda je najbolje da čišćenje obavljate sredstvom koje se ne ispira i koje je blago i ima svojstva hidratacije. Preporučuje se da lice perete/čistite najviše dva puta dnevno kako biste sprečili isušivanje.

Hidratacija & UV zaštita
Ovo pravilo nege je možda i najvažnije, kako u trudnoći, tako i van nje: Koristite hidrantnu kremu sa zaštitnim faktorom - važno je da zaštita bude širokog spektra, tj. da deluje protiv UVA i UVB zraka.

"Povišeni nivo hormona u trudnoći pospešuje umnožavanje pigmentnih ćelija, što može da izazove 'trudničku masku' odnosno hiperpigmentaciju na licu. Ako svakodnevno primenjujete kremu sa zaštitnim faktorom, bilo da je napolju kiša ili sunce, to je najbolji način da izbegnete pojavu hiperpigmentacije", savetuje doktor Njuburger (za Parents.com). Potrebno je da koristite minimum SPF 30, a i više, ukoliko planirate da provodite vreme na suncu.

Akne & ulja
Ako imate masniji tip kože, sklon aknama, verovatno ćete najgore probleme sa njima preživeti u prvom trimesteru trudnoće. Najbezbednije je da ove probleme rešavate pomoću preparata koji u sebi sadrže glikolnu kiselinu, alfa hidroksilnu kiselinu, hamamelis ili - isključivo po preporuci - eritromicin.

Generalno, većina dermatologa je saglasna oko toga da ne bi trebalo upotrebljavati retinoide (kao što su retin A ili differin) ili salicilnu kiselinu. Iako nije dokazano da neko od ovih hemijskih jedinjenja ima veze sa urođenim manama, isto tako ne postoje istraživanja koja bi tvrdila suprotno - s toga, bolje je držati se na oprezu. Proverite sastav kozmetičkih proizvoda koje koristite!

Brz i lak make up
Kada je reč o šminkanju u trudnoći - savetujemo vam da se pridržavate one filozofije: "Manje je više."

Brže je i lakše. Sve što je zaista potrebno da stavljate na svoje lice jesu nekoliko višenamenskih proizvoda. Puder u stiku - koji istovremeno može da služi i kao korektor koji će sasvim dobro prekriti podočnjake i crvenilo, ali će biti i odlična podloga za večernji izlazak. Zatim debele olovke - mogu da posluže istovremeno kao rumenilo, olovka za usta ili oči, a pritom neće zauzeti previše mesta u vašoj torbi. Ako ste žena koja ne ume da živi bez karmina, gledajte da to bude brend koji može da se pohvali hidratantnim svojstvom, kao i zaštitnim faktorom. Za kraj, nanesite vodootpornu maskaru i spremne ste za polazak!
cosmopolitan.rs

JOURNAL DE LUXE... AUTENTIČAN. PROVOKATIVAN. PRIČA ZA SEBE!