Sve što trebate znati o pilinzima kod kuće


piling-njega_lica
Pilinzi kod kuće se rade na različite načine i uz pomoć različitih sredstava. Pomažu kod raznih kožnih problema, ali samo ako se pravilno i umjereno rade.

Dermatolozi tvrde da pilinzi ima brojne prednosti od liječenja akni, poboljšanja tonusa kože do liječenja pigmentnih abnormalnosti.

Na tržištu postoji bezbroj preparata za piling poput glikolne kiseline, mliječne kiseline, AHA kiseline…Prilikom odabira preparata za njegu kože čitanje njegovog sastava je iznimno važno, a isto trebate uraditi i kada birate sredstvo za piling. Ako odaberete pogrešno sredstvo vrlo lako može doći do neželjenih dejstava.

Najvažniji dio je odabir pravih kiselina za vaš tip kože i da tačno znate koji je cilj pilinga odnosno u koju svrhu ga radite.



"Ako želite poboljšati tonus i pigment kože, pokušajte sa AHA kiselinama poput glikolne i mliječne kiseline. BHA kiseline poput salicilne su dobre za kožu sklonu aknama i pomažu u kontroli masnoće na licu, a ako želite lagani piling pokušajte s voćnim kiselinama", poručuju stručnjaci.

Također, veoma je važno da provjerite postotak kiseline u proizvodu za koji ste se odlučili. Piling sa 20% glikolne kiseline savim je drugačiji od onoga sa 20% salicilne kiseline. Tako da stručnjaci savjetuju da započnete s laganijim pilingom.

Budite oprezni s glikolnom kiselinom, jer može izazvati hemijske reakcije - opekotine. Oni s tamnijim tonovima kože trebali bi biti dodatno oprezni s hemijskim pilinzima, jer vrlo lako može doći do hiperpigmentacije, pa čak opekotina. Ako je vaša koža osjetljiva, obavezno testirajte sredstvo iza uha prije nanošenja. Korištenje pilinga ne zahtijeva pripremu kože, već samo nježno čišćenje.

Također treba da 24 do 72 sata nakon pilinga izbjegavate novi piling, šminkanje, korištenje proizvoda s kiselinom i depilaciju voskom. Također ne bi bilo loše da izbjegnete sunčanje nakon pilinga, a ako već to učinite obavezno nanesite kremu za sunčanje. Piling se radi jednom sedmično ili jednom u pola mjeseca i to je sasvim dovoljno.
klix.ba

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...