Kofein djeluje na razne načine... Za uklanjanje celulita i piling, potiče rast kose, a uklanja i podočnjake


kafa-celulit-piling-podocnjaci-kosa
Šoljica svježe skuhane kafe savršena je za početak dana. Osim toga, i popodnevna kafa jednaka je petominutnom opuštanju. Kofein je u svijetu kozmetike također izvrstan za poticanje i buđenje kože, a možete ga uključiti u svoju svakodnevnu beauty rutinu.

Kafa je dobra za vašu kosu i kožu jer sadrži kofein. Ovaj sastojak u kozmetici je veoma cijenjen. Ako pogledate etikete kozmetičkih proizvoda koje koristite, primijetit ćete da je kofein prisutan u mnogim formulama.

Naravno, ovisno o tipu kože i području koje se tretira, kofein djeluje na različite načine.

Piling maska
Kafa je prirodni eksfolijant i izvrsna je za uklanjanje mrtvih stanica kože. Potiče proizvodnju kolagena i djeluje protuupalno. Nakon opuštajuće maske od kafe koža na vratu i licu bit će meka, čista i glatka.



Sastojci:
1 šoljica mljevene kafe (150 g)
1 šoljica smeđeg šećera (200 g)
3 kašike maslinovog ulja (48 g)
2 kašike meda (50 g)

Priprema:
Pomiješajte sve sastojke u posudi i pazite da maska ​​nije previše gusta. Tekstura bi trebala biti prilično lagana kako biste je lako nanijeli na lice. Nanesite sloj maske po cijelom licu i vratu. Dok to radite, iskoristite priliku da izmasirate kožu. Ostavite je na licu dok se ne osuši i isperite toplom vodom. Ostatak maske zatvorite i držite u frižideru. Masku nanosite jednom sedmično.

Piling usana
Usne daju najveći doprinos lijepom osmijehu, zato ih je potrebno održavati hidriranim i zdravim. To se može postići konzumiranjem dovoljno vode, svakodnevnim korištenjem balzama za usne i uklanjanjem suhe kože. Dobra stvar je što kod kuće možete napraviti jednostavan i jeftin piling.

Sastojci:
1 kašičica mljevene kafe
2 kašike maslinovog ulja (ili bilo kojeg drugog ulja koje preferirate)



Priprema:
Oba sastojka pomiješajte u šoljici ili posudi dok se ne sjedine. Trebali biste dobiti čvrstu pastu. Nanesite piling na usne i prstom lagano masirajte kružnim pokretima. Koristite najmanje tri puta sedmično. Isperite vodom, a zatim nanesite omiljeni hidratantni balzam.

Šampon
Kafa sadrži svojstva koja je čine izvrsnom za njegu kose i vlasišta. Potiče cirkulaciju krvi i uklanja mrtve stanice kože sprečavajući gubitak kose. Također jača kosu, malo potamnjuje prirodnu boju i pruža ugodan miris. Ako sanjate o dugoj i zdravoj kosi, ovaj domaći šampon upravo je ono što vam treba.

Sastojci:
Neutralni šampon
5 šoljica mljevene kafe
1 šoljica vode



Priprema:
Upotrijebite šampon koji ne sadrži puno komponenti, najneutralniji koji imate u kupatilu. Zagrijte vodu, bez ključanja. Ostavite da se malo ohladi i u istoj šoljici pomiješajte vodu s kafom. Promiješajte. Uz pomoć lijevka ulijte smjesu u bočicu šampona. Pokrijte i dobro protresite.

Nanesite šampon kao što biste to obično radili, masirajući vlasište kružnim pokretima. Ostavite proizvod 5 minuta i dobro isperite. Možete ga koristiti dva-tri puta sedmično.

Riješite se podočnjaka
Loš san, stres ili bolest česti su uzroci pojave kesice i tamnih krugova ispod očiju zbog kojih izgledate umorno i starije. Borba protiv njih je vrlo jednostavna, a to možete učiniti koristeći samo dva sastojka: kafu i krompir. Crna kafa povećava proizvodnju kolagena. Uz to, krompir sadrži vitamin B6 i vitamin D koji su dobri za kožu. Osim toga, osvježava izgled.

Sastojci:
1/4 šoljice koncentrirane crne kafe bez šećera
2 kriške krompira

Priprema:
Natopite dvije kriške krompira u šoljicu vrlo hladne crne kafe. Ostavite kriške u kafi dvije minute i ocijedite. Stavite kriške preko očiju i ostavite ih da odstoje 20 minuta.

Piling tijela
Kafa je vrlo dobra za borbu protiv celulita, jer, kao što smo već spomenuli, potiče cirkulaciju krvi. To pomaže ukloniti višak tekućine koja se nakuplja u vezivnom tkivu.

Sastojci:
5 kašika mljevene kafe
3 kašike ulja pšenice
prozirna folija

Priprema:
Oba sastojka miješajte u zdjeli dok ne dobijete gustu pastu. Nanesite smjesu na područja tijela koja smatrate problematičnim (bedra, ruke, stražnjica i stomak). Obmotajte plastičnom folijom i ostavite 30 minuta. Uklonite plastiku, masirajte područje kružnim pokretima pet minuta i isperite toplom vodom. Koristite ga dva puta sedmično.
klix.ba

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...