Četiri koraka do izbalansiranog života


BALANS-LICNI_RAZVOJ-ZAHVALNOST-ZIVOT
Zamislite da se svako jutro budite vedri, radosni i voljni da još jednoga dana ispunite svoju svrhu. Zamislite da se sa namerom krećete ka svojim životnim ciljevima, imajući pred sobom jasan pravac, dovoljno samopouzdanja i da potpuno uživate u tom procesu. Možda zvuči neverovatno, ali je u potpunosti moguće.

Radi se o tome da svesno dizajnirate život kakav želite. Smatrajte sebe ultimativnim arhitektom, koji pravi nacrt najbolje verzije svog života.

Prečesto nas sputa nešto što mi smatramo da su ,,neophodne rutine”. Dugo radno vreme na poslu kojim nismo zadovoljni, malo sna i malo slobodnog vremena ili veze koje nas iscrpljuju i gde se uzajamnost ne primećuje. Međutim, evo interesantne činjenice: ta stvarnost ne mora biti vaša norma ukoliko zaista čeznete za nečim boljim. Duboko u sebi sigurno imate snove i težnje koje ostavljate za nekad, ali možete da preusmerite život u željenom pravcu već sada.

Ne želimo da ovo shvatite kao idealistički tekst. Ovde ne govorimo o savršenom životu bez mane, u kojem nema borbe ili izazova. To nije balans i to nije realno. Umesto toga, uvođenjem svesnosti i namere u svoj život, bolje ste opremljeni da rukovodite svime što vam iskrsne i spremni da napravite promene.

Pa, kako da počnete? Pokušajte sa nekim od ova četiri koraka:

Savladajte osnovu
Sve počinje dobrom osnovom. Ovo je obavezno za zdravlje i dobrobit. Koliko god da smo svesni da moramo da upražnjavamo zdrave navike, često ih ipak propustimo. Da li vam se često dešava da na prvo mesto stavljate potrebe prijatelja i porodice, a da se ne setite da izdvojite vreme za sebe? Vama je potrebno – a i zaslužujete – zdrav temelj kako biste izvukli maksimum iz sebe. To znači kvalitetan san, sveža hrana, redovna fizička aktivnost i prostor za tišinu i razmišljanje.

Planirajte unapred
Držeći vaše ciljeve i željene rezultate na oku pomoći će vam da idete napred. Verovatno ste čuli za zakon o privlačnosti i znate kako bi trebalo da fokusiramo svoje misli na ono što želimo. Ipak, ovo je samo deo procesa. Morate i delovati kako biste dostigli to što želite. Ne možete se probuditi ujutru, poželeti palačinke, a onda se nadati da će se magično pojaviti na vašem jastuku dok se vrtite u krevetu. Dakle, pravac u kuhinju i krenite da mutite smesu. Isto tako je i sa životnim ciljevima. Identifikujte to što želite, a onda preduzimajte akcije kako bi se to i ostvarilo.

Setite se dobrih stvari
Ne odbijajte radosti i zadovoljstva ovog života. Neverovatne i prelepe stvari nalaze se gde god se okrenete. Provedite vreme sa voljenima i prijateljima koji oplemenjuju vaš duh. Smejte se. Birajte veze koje vas uzbuđuju, a ne iscrpljuju. Izdvojte vreme za prirodu i igru. Život je nepredvidiv, pun neočekivanih skretanja i iznenađenja. Umesto što čekate nešto, svesno odlučite da uvedete te radosne, svakodnevne trenutke koji vas oplemenjuju.

Oprostite i budite zahvalni
Retko šta će tako moćno izmeniti vaš život poput vežbanja da praštate i budete zahvalni. Ići unaokolo noseći bes, prezir i inat stvara stres, a ima čak i fizičke posledice. Kada počnete da smanjujete svoj prtljag i oslobađate se viška, napravićete mesta za dobre stvari. Isto tako, fokusirajte se na ono što imate i budite zahvalni za ono što već stoji na vašem putu. Na ovaj način stvarate prostor za razvoj i za nove mogućnosti.
mycupoftea.rs

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...