Bergamot: Eterično ulje, porijeklo, djelovanje, upotreba


ANESTETIK-AROMATERAPIJA-BERGAMOT-ETERIČNA_ULJA
Bergamot je aromatična biljka koja se smatra hibridom između naranče i limuna ili mutacijom limuna. Eterično ulje bergamota veoma je popularno u proizvodima prirodne kozmetike zbog svog ugodnog mirisa te antiseptičkog i antistresnog djelovanja. Bergamot se može dodavati u i u čajeve, dok ostale dobrobiti i korištenje saznajte u nastavku.

Bergamot je najpoznatiji upravo po svom eteričnom ulju koje se proizvodi hladnim prešanjem kore plodova. Koristi se zbog svojih dobrobiti za zdravlje organizma te je zaslužno za posebnu aromu crnog čaja po nazivu Earl Grey. Popularno je i u parfemskoj industriji jer odlično balansira arome i poboljšava finalni miris.

Bergamot biljka – porijeklo, karakteristike i miris
Biljka bergamota nastala je križanjem gorke naranče i limuna, a mnogi ju nazivaju mutacijom limuna. Iako je riječ o mutaciji, ova biljka u prirodnom stanju i putem kvalitetnih prerađevina pruža iznimna ljekovita svojstva za tijelo i um.

Iako se vjeruje da je porijeklom iz Azije, bergamot se danas uzgaja diljem svijeta dok je po uzgoju najpoznatija čak Italija. Plod i sok bergamota se za razliku od naranče i limuna ne konzumiraju.

Ova biljka uzgaja se primarno za proizvodnju eteričnog ulja, a bergamot miris sličan je mirisu citrusa te je nešto intenzivniji, svježiji i više cvjetni.



Eterično ulje bergamota – djelovanje i dobrobiti
Ulje bergamota pogoduje dobrobiti čitavog organizma i popularno je u aromaterapiji, holističkoj medicini i kozmetičkoj industriji. Ovo su neka od djelovanja:
·        Djeluje antiseptički, antibakterijski, protuupalno i antispazmodično,
·        Smanjuje bolove u zglobovima i mišićima,
·        Potpomaže zdravu probavu i djeluje protiv napuhivanja,
·        Snažno djeluje protiv depresije i anksioznosti,
·        Ublažava kožne iritacije i bolesti (poput psorijaze),
·        Djeluje protiv parazita i odbija insekte,
·        Uravnotežuje živčani sustav,
·        Smanjuje stres, poboljšava raspoloženje i olakšava san,
·        Djeluje analgetski putem masaže bolnog područja,
·        Aromatizira hranu (želatina, puding) i pića (čajeve, koktele),
·        Pomaže smanjiti ožiljke i diskoloracije na koži,
·        Potiče apetit i uravnotežuje probavne probleme uzrokovane stresom.

Bergamot eterično ulje – upotreba
Prethodno navedena djelovanja sugeriraju na ulje široke primjene. Ulje bergamota nalazi se u mnogim kozmetičkim proizvodima, posebice u proizvodima prirodne kozmetike. Može djelovati izrazito blagotvorno kod kožnih problema poput dermatoza. Primjerice, kod psorijaze se nanosi na kožu prije osvjetljavanja područja UV lampom dugih valova (u suglasnosti s liječnikom).

Može pomoći pri manjim ranicama na koži jer sprječava daljnju upalu ili infekciju. Pomaže kod kože sklone komedonima i aknama jer sprječava razvoj bakterija, no potreban je oprez prilikom izlaganja suncu, o čemu više pročitajte u poglavlju o nuspojavama. 
Masažom uljne mješavine s bergamotom možemo ublažiti bolove u mišićima i zglobovima. Dovoljno je u 1 žlicu baznog ulja po izboru (bademovo, makadamijino, kokosovo ili maslinovo) dodati par kapi bergamot eteričnog ulja. Bolno mjesto masirajte nekoliko minuta i ostavite da se ulje upije.

Mješavina ulja za njegu kože s et. uljem bergamota može odlično poslužiti za sprječavanje kožnih infekcija. Pomiješajte 10-ak kapi ulja bergamota sa 100 ml ulja jojobe ili nekim drugim kvalitetnim uljem te nanosite na kožu. Možete nanijeti i 2-3 kapi ulja na čistu pamučnu vaticu i premazati inficiranu kožu.

Bergamot miris odlično djeluje protiv depresije i anksioznosti, a preporučuje se korištenje ovog ulja u difuzeru ili mirisnoj lampi kako biste ga raspršili u prostoru. Isto tako, poželjno je dodati 5-10 kapi ovog ulja u toplu vodu za kupanje i uživati u umirujućoj kupki 20-ak minuta.

Korištenje u difuzeru posebno je korisno jer ulje uništava bakterije u zraku, dok će mješavina eteričnog ulja lavande i bergamota s destiliranom vodom u bočici na raspršivanje olakšati san ukoliko nekoliko puta pošpricamo jastučnice.

Bergamot ulje – nuspojave i mjere opreza
Poput drugih citrusa i njihovih eteričnih ulja, bergamot je fototoksičan i povećava osjetljivost kože na sunce. Preporučuje se nanijeti ulje minimalno 24h prije izlaganja direktnom sunčevom zračenju ili izbjegavati izlaganje u potpunosti. Na ovaj način izbjeći ćemo oštećenje kože, crvenilo, promjene boje i flekice.

Bergamot ulje – gdje kupiti?
Eterično ulje bergamota možemo kupiti u svim prodavaonicama proizvoda za aromaterapiju ili izradu prirodne kozmetike. Također se može pronaći u biljnim ljekarnama, trgovinama zdrave hrane i prirodne kozmetike, no svakako je potrebno kupiti 100% prirodno i čisto eterično ulje bergamota.
krenizdravo.rtl.hr

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...