Recepti i ideje za najukusniji doručak pripremljen od jaja


jaja-dorucak
Jaja su jedna od onih namirnica koje uvijek imamo kod kuće. Odlična su baza za mnoga jela, a kao zasebno jelo ih najčešće jedemo za doručak. Puna su proteina i bjelančevina pa će vas držati sitima i dati vam potrebne nutrijente.

Načina na koje možete spremati jaja uistinu ne nedostaje pa se svaki dan u kuhinji možete poigrati i napraviti ih na neki novi. Od klasičnog jaja na oko, omleta i kuhanih jaja do onih malo kreativnijih recepata, sve smo ih okupili na jednom mjestu pa vam ih donosimo u nastavku. Na vama je da svaki dan odaberete drugi i uživate u doručku šampiona.

JAJE NA OKO
Možda vam se čini dosadno, ali jaja na oko su super brz i jednostavan doručak koji spašava u trenucima kad nemate vremena. Dopušta razne priloge, no čak i sama će vam energetski biti dovoljna za početak dana. 
Kako napraviti savršeno jaje na oko? Prvo u potpunosti prekrijte dno tave uljem i pustite da se dobro zagrije. Zatim dodajte jaja i lagano protresite kako se ne bi spojila. Dok se jaja peku, povremeno ponovno protresite tavu, a ako se rubovi jaja zalijepe, pomaknite ih pomoću silikonske lopatice. Nakon što su se jaja pekla oko dvije minute, lagano nagnite tavu, pustite da se ulje skupi na donjem rubu, a zatim žlicom prekrijte bjelanjke vrućim uljem. Nakon toga jaja izvadite na tanjur i spremna su za najukusniji doručak!

OMLET
Omlet se radi od tučenih jaja i mlijeka, prženo na ulju ili maslacu. Da bi se dobila ispravna tekstura, cijela jaja ili samo bjelanjci se ponekad istuku s malo mlijeka ili čak vode, kako bi se dobili mjehurići vodene pare. Upravo ti mjehurići daju omletu njegovu mekanu i pjenastu teksturu. Tradicionalno, omlet se peče na jednoj strani i ne okreće se kod pečenja. U njega možete ubacivati razne sastojke s kojima postaje još bolji – cherry rajčice, papriku, šunku, gljive, slaninu, kukuruz…

Donosimo jedan osnovni recept s nekoliko različitih nadjeva. Prvo pripremite nadjev. Za prvu varijantu potrebne su vam koktel ili cherry rajčice i bosiljak. Bosiljak usitnite, a rajčice prerežite na pola. Na zagrijano ulje ih bacite dok se korica ne počne smežurati, dodajte narezani bosiljak i posolite. Miješajte minutu i to je to – nadjev je gotov. 
Drugi izbor nadjeva donosi nešto više sastojaka, no priprema je isto vrlo jednostavna. Potrebni su vam kvinoja, sitno sjeckani sir, cherry rajčice, sitno sjeckane gljive, crne masline i mlada blitva ili špinat. Sve sastojke bacite na zagrijano ulje i podlijete s malo posoljene vode dok kvinoja ne postane mekana. Ako je ostalo vode, pričekajte da ishlapi i vaš drugi nadjev je spreman.

POŠIRANO JAJE S AVOKADOM
Kombinacija kremastog poširanog jajeta i avokada na raženom kruhu mnogima je omiljeni doručak. Potrebni su vam kriška integralnog kruha, jedno poširano jaje, pola aviokada, žlica svježe iscijeđene limete ili limuna te sol i papar. 
Avokado zgnječite vilicom, pomiješajte s limunovim sokom i po želji začinite sa solju i paprom. Kruh tostirajte i zatim ga premažite avokadom te preko svega stavite poširano jaje. Ako vam je izrada poširanih jaja previše kompicirana ili za to nemate vremena, možete se poslužiti i kuhanim jajima.

JAJA BENEDICT
Vjerojatno najpopularniji doručak na svijetu su jaja Benedikt, a u nastavku pročitajte kako ih savršeno napraviti.

Sastojci za umak Holandez:
3 žumanjka
9 žlica maslaca
prstohvat soli i papra
1 žlica svježe iscijeđenog soka od limuna

Ostali sastojci:
2 jaja
2 kriške kuhane šunke
kruh

Priprema:
Prvo napravite umak. Na laganoj vatri u loncu otopite maslac. Zatim izmiksajte žutanjke, papar, sol i sok od limuna, uz polako dodavanje otopljenog maslaca.

Jaja poširate tako da zagrijete vodu u loncu, dodate dvije čajne žlice octa i prstohvat soli. Žlicom miješate sve dok ne napravite mali vrtlog u sredini lonca. U taj vrtlog zatim ubacite jaje koje ste razbili i stavili u manju posudicu i kuhate dvije-tri minte.

Kad ste napravili umak i poširana jaja, vrijeme je za posluživanje! Na tostirani kruh stavite krišku prepržene kuhane šunke i poširano jaje, pa sve zajedno prekrijte holandez umakom. I to je to!

JAJA NA OKO S JOGURTOM
Sastojci za 1 osobu:
1 jaje
1 žlica grčkog jogurta
1 žlica svježe cijeđenog limunovog soka + za serviranje
1 žličica maslinovog ulja + za serviranje
1 žličica maslaca
prstohvat soli
crni papar
1 chili papričica
1 žlica svježe nasjeckanog vlasca
Priprema:
Naravno, jaja količinski možete spremiti koliko želite pa ostale sastojke propocionalno povećajte.

Pomiješajte jogurt i limunov sok te smjesu prelijte u posudu u kojoj ćete jaje servirati. Ispecite jaje na maslinovom ulju i maslacu. Prebacite ga u posudu s jogurtom, posolite, popaprite, prelijte s nekoliko kapi maslinovog ulja i limuna, dodajte chili i vlasac te poslužite uz kruh po želji.

JAJA NA OBLAKU
Posebno su atraktivna jela od jaja koja izgledaju prozračno i lagano baš kao mali oblaci na tanjuru. Mekana struktura učinit će jutarnje zalogaje ugodnijima. Ovakva jaja razlikuju se od uobičajenih jaja na oko ili kajgane po tome što se peku u pećnici.
Bjelanjke, prije nego što ih izlijete na papir za pečenje, izmiksajte i pretvorite u snijeg, a zatim im dodajte omiljene začine po vlastitom ukusu. U ovu ‘oblačastu’ podlogu potom dodajte žutanjke i pecite nekoliko minuta. Možete ih dodatno obogatiti sirom, bosiljkom, paprikama ili lukom i jesti same ili s kruhom.

PUNJENA JAJA
Punjena jaja ili kako se u engleskom govornom području često zovu Deviled Eggs, originalno su jelo koje može biti – koliko jednostavno, toliko i komplicirano. Puniti ih možete s bilo čime – često se radi o začinjenim žumanjcima kojima se dodaju ostali sastojci kao što su sitno sjeckana sušena rajčica, plemeniti sir, losos, sitno sjeckana piletina, a i s tunom su jako ukusni. Za sve recepte nezaobilazna je osnova tvrdo kuhano jaje prerezano po pola, polegnuta kao lađice. Ako ste spretne ruke, probajte ih napraviti i u uspravnom obliku, a oni ambiciozni svakako će prihvatiti izazov punjenih zaprženih ili pohanih jaja.

ZOBENA KAŠA S POŠIRANIM JAJETOM
Zobena kaša može biti i slana, a jaje može biti sastavni dio zobene kaše! Evo jednog super recepta!

Sastojci za 4 osobe:
1 šalica sitnih zobenih pahuljica
3 šalice vode
2 velike žlice kozjeg sira
1/4 šalice nasjeckanih prženih badema
papar
poširana jaja
nasjeckana crvena paprika
nasjeckane cherry rajčice
vlasac

Priprema:
Za ovu zdravu slanu varijantu zobene kaše trebat će vam tek nekoliko minuta. Sve što trebate je u posudu dodati sitne zobene pahuljice, vodu i prstohvat soli i nakon što zavrije, ostaviti još nekoliko minuta dok zobene pahljice ne upiju ostatak vode i pretvori se u gustu kašu. Zatim umiješajte kozji sir i maknite s vatre.

Podijelite zobenu kašu s kozjim sirom u četiri zdjele i dodajte poširano jaje, nasjeckane pržene bademe i, ako želite, malo nasjeckane crvene paprike, nekoliko cherry rajčica, vlasac i dodatnu žlicu kozjeg sira.

PIZZA OD JAJA I AVOKADA
Sastojci za tijesto:
300 g brašna
2,2 dl vode
10 g germe
1 žličica soli

Sastojci za premaz:
1 avokado
1 jaje
krupna morska sol
origano

Priprema:
U 1 dl vode rastopite germu i dodajte malo šećera. Nakon toga je ubacite u brašno i dobro promiješajte. Tijesto ostavite barem jedan sat na toplom. Avokado operite. Prepolovite ga, izvadite košticu, oljuštite i vilicom usitnite.
Protvan premažite uljem. Tijesto koje će se nakon sat vremena sigurno udvostručiti premijesite i od njega rukama napravite okrugao oblik i potom rasporedite po protvanu. Premažite ga pireom od avokada. Preko avokada iscijedite malo limunovog soka. Posolite. Jedno jaje razbijte na sredinu pizze. Pecite na 200 stupnjeva oko 20-tak minuta.
journal.hr

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO