Pomicanje kazaljki može imati ozbiljne posljedice na zdravlje... Evo koju štetu nam nanosi taj jedan 'ukradeni' sat


zdravlje-ljetno_računanje_vremena-zdravstveno_stanje-pomicanje_kazaljke_na_satu-ljetno_računanje_vremena
29. ožujka započelo je ljetno računanje vremena, kazaljke su se pomaknule jedan sat unaprijed, što znači da smo spavali sat vremena manje. Taj jedan ukradeni sat može imati ozbiljne posljedice na naše zdravlje, smatraju znanstvenici, a puno više štete nam nanosi ljetno nego zimsko računanje vremena

Promjene uzrokovanje pomicanjem sata radi prelaska na ljetno i zimsko računanje vremena povezane su s brojnim tjelesnim i psihičkim tegobama. Ljetno računanje vremena krade nam jedan sat sna, a to će nas mučiti još neko vrijeme dok se ne adaptiramo. Naime, taj jedan sat sna manje nije tako bezazlen budući da nepovoljno djeluje na naš unutarnji sat koji kontrolira ritam spavanja i utječe na energiju, a njegovim remećenjem povećava se rizik od raznih bolesti.

Tijekom noći naše tijelo luči važan hormon melatonin, a kad se on poremeti, poremeti se san, a samim time i naše zdravlje, najčešće kardiovaskularno. To se rjeđe događa prelaskom na zimsko računanje vremena, kada dobivamo dodatni sat sna i priliku da se više naspavamo.

Povećava se rizik od srčanih i moždanih udara
Dokazano je kako pomicanje sata ima izrazito negativan učinak na naše kardiovaskularno zdravlje. Analize su pokazale kako se rizik od srčanog i moždanog udara pojačava dan nakon pomicanja vremena. Starije osobe te osobe koje boluju od karcinoma imaju najveći rizik od kardiovaskularnih oboljenja tijekom tog ranjivog razdoblja. Poremećen san može doprinijeti povišenom krvnom tlaku i lošem mentalnom zdravlju, a oba simptoma predstavljaju glavne uzročnike srčanog i moždanog udara. Postoje neka istraživanja koja pokazuju da se prvi ponedjeljak nakon pomicanja sata povećavaju šanse od srčanog udara za 25 posto, a za to su krivci stres, poremećaj bioritma i melatonin.

Nesanica i glavobolja
Razdoblje nakon promjene sata na ljetno računanje ljudima je vrlo stresno i teško se prilagođavaju, a u ovom izazovnoj situaciji u kojoj se nalazimo, bit će još stresnije. Često se stoga javljaju problemi s nesanicom i glavoboljom koja može potrajati nekoliko dana pa čak i tjedana nakon samog pomicanja.

Umor i nedostatak koncentracije
Nedostatak sna smanjuje koncentraciju čime se smanjuje i produktivnost na poslu. Prema istraživanju objavljenom u Journal of Applied Psychology 2012., prvoga radnog dana nakon pomicanja sata, Google je zabilježio znatno više pretraga sadržaja zabavnog karaktera poput videa na YouTubeu, što upućuje na manjak koncentracije kod osoba koji su toga dana bile na svom radnom mjestu. Mnogi su zbog manjka sna i umora surfali internetom jer koncentracija nije bila na zavidnoj razini.

Raste broj prometnih nesreća
Samo jedan sat manje sna, povećava rizik od prometnih nesreća, pokazalo je istraživanje provedeno u SAD-u. Neke su studije pokazale i kako raste broj ozljeda na poslu nakon pomicanja sata na ljetno računanje vremena.

Kako može smanjiti negativne posljedice?
U dane nakon pomicanja sata, najbolje je smanjiti količinu kave i cigareta, te obogatiti jelovnik svježim voćem i povrćem. Lagana hrana bogata vitaminima i mineralima će probuditi organizam i vratiti mu energiju i prirodnu ravnotežu. I, naravno, pokušajte odlaziti u krevet malo ranije. Odrasloj osobi potrebno je između sedam i osam sati sna, pa pokušajte odrediti najbolje vrijeme odlaska na spavanje, ovisno o tome kada ujutro morate ustati. Prije odlaska na spavanje ugasite svu elektroniku u spavaćoj sobi, prozračite i zatamnite prostoriju u kojoj spavate kako biste lakše utonuli u san i odmorni dočekali početak novog dana.
tportal.hr

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO