Prirodni načini za smirenje sindroma iritabilnog crijeva


crijeva-sindrom_iritabilnog_crijeva-kurkuma-vlakna-nadutost-abdomen-stomak-zatvor-proljev-dijareja-brijest-prirodno_liječenje
Sindrom iritabilnog crijeva ili IBS može biti izazov za pacijente i liječnike jer se simptomi mogu činiti kontradiktornima. Jednu vrstu karakteriziraju učestali proljevi, dok je za drugu vrstu karakterističan zatvor. Postoji i treća vrsta u kojoj se ova dva simptoma izmjenjuju.

"Sindrom iritabilnog crijeva (IBS, irritable bowel syndrome) čest je poremećaj koji se očituje bolovima u trbuhu i promijenjenim ritmom pražnjenja crijeva u trajanju od najmanje tri mjeseca. Zahvaća tanko i debelo crijevo i uzrokuje simptome poput epizoda proljeva i konstipacije. Zahvaća 10-15 % odraslih osoba, a učestalost je dvostruko veća u žena. Točan uzrok nije poznat, a dosad iskušani načini liječenja su brojni i uključuju dodatke prehrani s vlaknima, probiotike, antidepresive, psihoterapiju, promjene u prehrani, akupunkturu i laksative. Ponekad se iritabilni kolon naziva i trbušnom glavoboljom ili 'nervoznim crijevima'. Osnovni simptomi razdoblja zatvora i proljeva grčevi u donjem dijelu abdomena, posebno izraženi nakon unosa hrane prekomjerna količina plinova osjećaj nadutosti u donjem dijelu abdomena", objašnjava dr. sc. Darija Vranešić Bender nutricionistica i otkriva koji su najčešći simptomi
·        razdoblja zatvora i proljeva
·        grčevi u donjem dijelu abdomena, posebno izraženi nakon unosa hrane
·        prekomjerna količina plinova
·        osjećaj nadutosti u donjem dijelu abdomena

Što se može poduzeti?
"Osobe s IBS-om mogu također osjetiti bol u trbuhu, glavobolju i umor, ali ne nužno. Isti se simptomi mogu pojaviti s velikim brojem poremećaja, uključujući potencijalno opasne infekcije, pa je potrebna pažljiva dijagnoza. Uzrokom IBS-a obično se smatra nedostatak ispravne komunikacije između mozga i crijeva. Nije sasvim jasno zašto se to događa, a rezultat je nelagoda u trbuhu i probavni problemi", objasnio je za prevention.com dr. Andrew Weil i naglasio: "Konvencionalno liječenje IBS-a oslanja se na lijekove poput loperamida i antibiotika rifaximin protiv proljeva ili dodataka na bazi vlakana za opstipaciji. Bol u trbuhu može se liječiti lijekovima protiv spazma ili čak malim dozama antidepresiva." Dr. Weil kaže da u kontroli sindroma iritabilnog crijeva pomaže promjena životnih navika kao i neki prirodni pripravci te savjetuje:

·        Prati što jedeš - vođenje dnevnika može pomoći u prepoznavanju namirnica koje pokreću pojavu IBS-a. Među najčešćima su pšenica, govedina, svinjetina, janjetina i soja. Grah kao i sirovo voće i povrće imaju tendenciju da izazovu pojavu plinova i nadimanje.
·        Povećaj unos vlakana - za IBS karakterističan je zatvor, pokušaj jesti više kuhanog povrća s visokim udjelom vlakana ili pospi  jednu žlicu svježe mljevenog lanenog sjemena na juhe i salate.
·        Izbaci stimulanse - poput kofeina koji može nadražiti crijeva, a čak i kava bez kofeina može uzrokovati probleme.
·        Uzmi kurkumin - ekstrakt kurkume smanjuje simptome IBS-a do 60 % pokazale su pilot studije. Svojim pacijentima predlažem da uzmu 300 do 400 mg do tri puta dnevno.
·        Pokušaj s prahom kore skliskog brijesta - ovaj pripravak unutarnje kore stabla crvenog brijesta ima umirujuća svojstva. Pomiješaj žličicu praha, žličicu šećera i dvije šalice vruće vode. Dobro promiješaj i aromatiziraj napitak s malo cimeta. Pij jednu ili dvije šalice dva puta dnevno.

Kako razlikovati IBS od običnih probavnih tegoba?
Prolazne promjene u probavi dio su svakodnevnog života i ne treba odmah čim se pojave posumnjati na IBS. Ali, ako ti simptomi traju četiri do šest tjedana ili ti se stanje pogoršava i praćeno je bolovima, možda imaš IBS ili nešto ozbiljnije, tako da je vrijeme za posjet liječniku. U svakom slučaju prije posjeta liječniku treba pokušati s praćenjem stanja i reguliranjem probave.
miss7zdrava.24sata.hr

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...