Novo istraživanje otkrilo u kojem životnom razdoblju žene imaju najveći libido


Planetarno popularna serija Seks i grad odavno je promijenila tradicionalni pogled na žensku seksualnost. No jeste li se ikad zapitali kako starenje utječe na vaš libido, odnosno seksualnu želju? Koliko dugo ćete imati jednaku želju za intimnošću i kada će taj nagon biti najizraženiji?

Znanstvenici iz Teksasa pozabavili su se tim pitanjem.

Pa, čini se da u svemu tome najveću ulogu nema ni partner, ni ljubavni status, nego biološki sat i njegovo glasno otkucavanje. U 30-ima, ali i ranim 40-ima žene često otkrivaju novu stranu vlastite seksualnosti i mnogima omiljena aktivnost postaje upravo zabava pod plahtama.

Stručnjaci tu pojavu objašnjavaju otkucavanjem biološkog sata i željom da "iskoriste preostale godine za stvaranje potomaka". Laički rečeno, kako žene stare, više vode ljubav - i to puno više.

Evo što kaže studija.

U studiji objavljenoj u časopisu Personality and Individual Differences pod naslovom Reproduction expediting: Sexual motivations, fantasies, and the ticking biological clock sudjelovalo je 827 žena podijeljenih u tri skupine: visoka plodnost (u dobi od 18 do 26 godina), niska plodnost (u dobi od 27 do 45 godina) i u menopauzi (u dobi od 46 godina i više).

Na temelju odgovora sudionica u internetskom upitniku istraživači su otkrili da žene u dobi od 27 do 45 godina (one u kategoriji niske plodnosti) posjeduju "pojačani seksualni nagon kao odgovor na smanjivanje plodnosti" te da imaju "česte seksualne maštarije i aktivan seksualni život te su spremne na povremeni seks", piše Your Tango.
index.hr

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...