7 idealnih sobnih biljaka


U proteklih nekoliko godina, uzgoj biljaka u zatvorenom prostoru postao je popularniji nego ikada, i to s dobrim razlogom!

Ne samo da biljke razvedravaju svaki prostor, već i kao dodatni bonus, mnoge od njih čiste vazduh. S obzirom na to, određene uobičajene biljke su otrovne ako se konzumiraju što nije veliki problem sam po sebi, ali mogu predstavljati rizik ako vaši mališani ili kućni ljubimci vole da istražuju.

Bolje je "igrati" na sigurno i umesto toga ispuniti svoj dom ovim netoksičnim biljkama, koje su lake za uzgajanje.

BOŽIĆNI KAKTUS
Ova priobalna biljka dobila je ime po tome što cveta (ima obično crveno ili ružičasto cveće) jednom godišnje oko praznika. Najbolje ga je uzgajati u bogatoj zemlji, koja bi trebalo da ostane relativno vlažna, ali joj treba omogućiti delimično isušivanje između dva zalivanja. Poželjno je umereno svetlo i direktno sunce, tako da je prozor okrenut prema istoku idealan.PLAVA EŠEVERIJA
Ovaj bledunjavo pastelni sukulent raste u rozetama, a povremeno cveta i cveće. Posadite ih u dobro isušenu sočnu mešavinu i osigurajte da se potpuno osuše između zalivanja - u stvari, mogu biti nedeljama ili čak mesecima u isto vreme bez vode, posebno zimi. Eheverija preferira puno sunce, i može se nositi sa direktnim svetlom.ASPIDISTRA
Biljka od livenog gvožđa nazvana je tako jer ju je gotovo nemoguće ubiti. Ove tamne, zimzelene lepotice mogu narasti do tri metra, i u slabo osvetljenim prostorima. Posadite ih u dobro isušenu mešavinu i održavajte zemlju vlažnom bez da se potpuno osuši, niti da se puno natopi. Ove biljke dobro uspevaju u hladu i senovitim mestima i mogu da podnesu indirektno svetlo, ali neće tolerisati direktno sunce.
SLONOVA NOGA
Uprkos imenu, ove šarmantne biljke uopšte nisu palme niti imaju veze sa slonovima, već su blisko povezane sa ljiljanima. Briga za njih je slična onoj kod sukulenata: zasadite ih u dobro isušenu sočnu mešavinu u loncu jer veoma brzo raste i pustite da se zemlja potpuno osuši između zalivanja. Svetla, indirektna svetlost i povremeno potpuno sunce dobro rade za njih. Slonova noga ne zahteva mnogo vlage, ali ih nemojte stavljati na promaju ili blizu prozora kako bi se sprečilo isušivanje lišća.
PEPEROMIJA
Ove voštano-lisnate lepotice dolaze u raznim oblicima i veličinama, od tamno zelenog lišća do šarenih ili listova prugastih kao lubenica. Peperomiji je potrebna dobro isušena zemlja sa malo više cirkulacije vazduha, pa koristite mešavinu koja sadrži perlit ili pesak. Oni zadržavaju vodu u lišću, pa dopustite da se zemlja potpuno osuši između zalivanja. Idealni uslovi osvetljenja uključuju umerenu svetlost i delimičnu senku.
PAUK BILJKA
Pauk biljke su neke od najlakših visećih biljaka za rast. Oni se dobro ponašaju u brzo isušivoj i dobro provetrenoj mešavini i treba ih obilno zalivati, uz povremeno prskanje ako možete. Spider biljke dobro rastu u svetlom, indirektnom svetlu, ali i delimičnoj izloženosti suncu.
MARANTA
Molitva biljka, odnosno Maranta su popularan izbor zbog svojih raskošnih boja dragulja i bogatog obrasca listova. Treba ih staviti u dobro isušenu zemlju, ali one zahtevaju visoku vlažnost da bi napredovale. Ako nemate ovlaživač vazduha (koji je svakako dobra ideja za zimske mesece), biljku možete povremeno orošavati, ili postaviti među druge dobro zalivene biljke kako bi se stvorili vlažniji uslovi. Što se sunčeve svetlosti tiče, molitvene biljke su prilično tolerantne prema uslovima slabog osvetljenja, ali najbolje rastu na svetloj, indirektnoj sunčevoj svetlosti.
lepaisrecna.rs

Budi najbolja verzija sebe !!!