HALIMA U HIDŽABU POKORILA MODNI SVIJET: Svi se klanjaju njenoj ljepoti, smatraju je princezom, a ona je odrasla u kući od plastičnih boca....


U svijetu mode gdje vlada golotinja i seksualnost, supermodel Halima Aden uvijek izlazi na pistu sa hidžabom odjevena u umjerenu i zatvorenu odjeću. Fanovi se oduševljavaju njenom ljepotom i smjelošću, kritičari je osuđuju za smjele fotografije i smatraju da pravovjernoj muslimanki nije mjesto na modnoj pisti.

Izbjeglica iz Somalije koja je odrasla u veoma konzervativnoj sredini, za samo dvije godine uspjela je da postigne vrtoglavu karijeru i postane jedno od najpoznatijih lica u svijetu mode.

BBC servis na ruskom razgovarao je sa prvim svjetskim supermodelom koji nosi hidžab, Halimom Aden, o tome kako uspeva da uskladi karijeru modela sa strogim principima islama, a još je i pitala stručnjake iz modne industrije sa čime je povezan dolazak muslimanki u svijet mode.

„Molitva u šminkernici"
„Trudim se da se molim pet puta dnevno ali mi ne polazi uvijek za rukom," priča Halima. „Jedno od mojih najupečatljivijih sjećanja je kako trčim sa ćilimom za molitvu za vrijeme Nedelje mode u Njujoku i tražim gdje da se pomolim. Za to često posluže šminkernica ili studio". 

Prvi put se srećem sa Halimom u bekstejdžu Modest Fashion Week u Istambulu.

Okružena fotografima i dizajnerima u pratnji svog menadžera ne propušta priliku da popriča sa svakim čovjekom na koga naiđe i rado pravi selfi sa zaposlenima na događaju.

Dvadesetdvogodišnja Halima Aden je prva manekenka sa hidžabom koja se slikala za naslovnicu britanskog časopisa Vogue i koja se pojavila u burkiniju na stranicama američkog časopisa Sports Illustrated, gdje se uglavnom pojavljuju poluobnaženi modeli.    

Halimu često kritikuju za pretjerano provokativno ponašanje na pisti

Iako je visoka svega 166 santimetara, što je minijaturno za topmodel, redovno je zovu da učestvuje na revijama luksuznih brendova, kao što su Max Mara i Yeezy Kanje Vesta.

Prije dvije godine postala je prvi model sa hidžabom, koji je potpisao ugovor sa jedniom od najvećih modnih agencija IGM Models.

„Ne mijenjaj sebe, već pravila igre", kaže Halima. Njen cilj je da učini modnu industriju inkluzivnijom, tako što je otvorila put do modne piste djevojkama iz čitavog svijeta bez obzira na njihovu etničku ili religioznu pripadnost.    

„Čak i kada je sve loše, ako nisam prošla kasting, nisu me zvali na neku reviju, ja ne očajavam jer je moja vjera uvek uz mene. Daje mi sigurnost i upotpunjuje me."

Koja je poruka iz Kurana najvažnija za nju?

„Ne sudi nikome, jer samo Bog može da sudi, podržavaj ljude, voli ih i pomaži kada im je najteže", bez razmišljanja odgovara Halima.

„Odrasla sam u izbjegličkom kampu i dobro znam da sav ovaj raskošni život može u jednom trenutku da se završi, i spremna sam na to".

„Osim toga, važna strana moje vjere je to, kako sarađuješ sa onima koji ne djele tvoja ubjeđenja i koji gledaju na život drugačije od tebe".

„Nošenje hidžaba stoji u ugovoru manekenke"
Halima se rodila u izbegličkom logoru u Keniji. Njena porodica je porijeklom iz Somalije. Sredinom 90-ih godina oni su bježali od jednog od najkrvavijih ratova na afričkom kontinentu. 
Njena majka je hodala 12 dana prije nego što je dospjela u Keniju. Kada je Halima imala šest godina sa mamom i bratom se preselila u SAD.

Veza sa Haliminim ocem izgubljena je tokom rata.

Haliminoj majci se ne sviđe što se njena kćerka pojavljuje na bučnim, javnim mjestima, gde muškarci bulje u nju

„Moji drugari u Americi mislili su da sam somalijska princeza, zato što sam im pričala da smo se često selili iz jedne kuće u drugu, sjeća se Halima, čija se porodica naselila u državi Minesota, gdje živi najveća somalijska dijspora u SAD.

„Oni nisu znali da kuće u kojima smo živjeli su bile napravljene od plastičnih flaša i građevinskog otpada, od svega što je moja mama mogla da nađe, a raspadale su se od jakog vetra i kiše".
slobodna-bosna.ba

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO