Zimski čajevi koji su izvrsni za tvoje zdravlje, a ujedno su tako ukusni - pogotovo uz blagdanske kolačiće


Čaj je prirodni lijek bogat antioksidansima koji možemo piti za prevenciju bolesti i za jačanje imuniteta. Postoje takozvani zimski čajevi čiji sastojci su prilagođeni hladnijem vremenu i uspješno pomažu u borbi protiv zimskih nedaća - pothlađivanja, gripe i prehlade. Osim blagotvornog utjecaja na zdravlje prava su rapsodija okusa budući da ih krasi punina okusa. Začini poput cimeta, klinčića, vanilije, đumbira, anisa i kardamona obogaćuju okus raznih zimskih čajeva te ispijanje istih pretvaraju u pravi užitak za naša nepca. A ovo su čajevi u kojima bi trebala uživati ove zime!

 Čaj od šipka
Zbog visokog sadržaja vitamina C pripravci od šipka služe kao sredstvo za jačanje imuniteta. Zasigurno si još u djetinjstvu već na prve znakove bolesti morala piti ovaj čaj. Upravo zbog toga nam je nerijetko ostao u lošem sjećanju. Ipak, stvarno mu vrijedi dati drugu priliku budući da uspješno umanjuje upalu te blagotvorno djeluje na naše tijelo, posebice kožu i zdravlje srca. 

Crni čaj
Prema kineskoj tradiciji, trebamo piti čaj prilagođen godišnjem dobu pa se tako za zimu preporučuje crni čaj. Mnogima je on poznat pod naslovom "ruski čaj". Premda su Rusi prvenstveno poznati kao obožavatelji votke, na pitanje "čaj ili kava" postavljeno u istraživanju 2016. godine čak  78% Rusa je odgovorilo "čaj". Crni čaj najčešće se pije uz krišku limuna, a dobro ga je piti uz večeru jer pomaže u regulaciji probave. Također, jača i štiti organizam iznutra te pomaže pri cirkulaciji.  

Čaj od bazge
 Čaj od bazge opušta, smiruje i daje ugodan osjećaj topline. Da bi bio učinkovit saveznik u borbi protiv gripe i prehlade trebala bi ga početi piti već na znak prvih upalnih procesa. Također, čaj se može upotrijebiti za grgljanje kod upale grla jer djeluje protuupalno.

 Čaj od đumbira
 Čaj od đumbira izvrsno okrepljuje, poboljšava raspoloženje i zagrijava tijelo. Također pomaže u mršavljenju budući da održava osjećaj sitosti. Može se pripremiti od svježeg korijena ili đumbira u prahu. Tradicionalno se pripravlja tako da se gomolj nareže na trakice odnosno nariba, a potom se prelije kipućom vodom. Potom se čaj procijedi i po želji zasladi medom ili smeđim šećerom. Čaj prija i vruć, i ohlađen, a uz njega izvrsno prijaju limunom, narančom i metvicom.

Sljezov čaj
 Sljezov čaj odličan je za zimsko razdoblje, a priprema se tako da se žlica korijena osam sati namače u dva decilitra hladne vode. Bijeli sljez najčešće se koristi za liječenje dišnih organa posebice kod prehlade, gripe, upale i bronhitisa, dok je crni sljez izvrstan saveznik protiv promuklosti.

 Čajni koktel
Nije nužno ograničiti se na samo jednu vrstu čaja, možeš napraviti sjajni zimski napitak ako pomiješaš nekoliko različitih "okusa". Primjerice, za bezalkoholni zimski koktel pomiješaj zeleni čaj i čaj od mente te dodaj pola cijeđenog limuna. Za one koji vole malo slađe napitke jedna žlica meda bit će sasvim dovoljna za postizanje željenog okusa.
 miss7.24sata.hr

JOURNAL DE LUXE... AUTENTIČAN. PROVOKATIVAN. PRIČA ZA SEBE!