Neuredna, ali tako chic: Ova frizura dominira Instagramom


Instagram je već nekoliko godina stroj koji, ako ne proizvodi, onda svakako potiče najnovije modne trendove. Isto vrijedi i za frizure. Zbog toga je jedan stil pogotovo postao omiljen kod žena. Riječ je o takozvanoj "neurednoj" punđi.

Nastanak ovog trenda sam po sebi je neobičan. Prvobitno je neuredna punđa bila odlika osobe koja mora "skočiti" do trgovine po mlijeko, no danas je svjetske zvijezde filmske i glazbene industrije, poput Rihanne, Jennifer Lopez i Miley Cyrus, nose na premijere i dodjele nagrada u punom glamuru i sjaju.

Ne smijemo zaboraviti spomenuti ni vojvotkinju Meghan Markle koja je ovoj frizuri dala kraljevsko odobrenje.
Ova frizura ne diskriminira ni spolove, a kod muškaraca je primjetna takozvana "samurajska" verzija koja nerijetko ide uz "hipstersku" bujniju bradu. Ovaj stil je poznat i kao man bun (eng. muška punđa).

Da je Instagram apsolutni autoritet među trendseterskim platformama, potvrđuje i naklonost sestara Kardashian prema ovoj frizuri.

Visoko podignuta punđa potječe iz istočnjačkih religija. Stoljećima je česta pojava kod budista i sikha, posebno na indijskom potkontinentu. Njena pojava na Zapadu nije jasno određena, tako da je uspon punđe i dalje zagonetka.

Ova široko rasprostranjena frizura stekla je različite konotacije pa tako mnoge asocira na pojedince koji prakticiraju jogu i bave se meditacijom.

U Japanu i Hong Kongu ova frizura je uobičajena pojava, a sličnu verziju su za vrijeme dinastije Ming u Kini nosili muškarci.

Popularnost neuredne punđe na Zapadu leži u želji da se izbjegne feniranje u frizerskim salonima i da ne izgledamo previše sređeno, objašnjava Rachael Gibson, vlasnica Instagram profila posvećenog povijesti frizura, za The Guardian.

Punđa je sve popularnija kod tinejdžerica i mladih djevojaka.

Ipak, Rachael Gibson naglašava da nije riječ o frizuri koja se svuda prihvaća, smatrajući da je ovo prava internetska frizura.

"Uvijek je riječ o čistoj, bujnoj kosi, vrlo umjetnički sređenoj na Instagramu. Pitanje je bi li mišljenja o ovoj frizuri bila drugačija ako bi je nosila obična zaposlena djevojka", pita se ona.

Kakav god da je odgovor, ovaj stil je izbor za svakodnevicu mnogih žena zbog lakoće kojom se pravi. Kosa je zategnuta, što dobro dođe na lošem vremenu, ako je vjetrovito i pada kiša.

Ako tragate za praktičnim, brzim i suvremenim stilom frizure, onda je visoka punđa svakako dobar izbor.
index.hr

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...