10 razloga zbog kojih ti se skuplja salo na trbuhu


Jesi li i ti jedna od onih žena koje ponekad misle da je njihov trbuh odvojeno biće sa svojim vlastitim životom, koje ih muči - katkad je čvrst i ravan, a onda najednom napuhan i izbočen? A što se zapravo događa kad se čini da ti trbuh raste i raste, a kao da ne možeš ništa oko toga učiniti? Ako se debljaš uglavnom u trbuhu, to je možda povezano s tvojom prehranom, nekim lijekom koji si počela uzimati ili drugim zdravstvenim problemima.  Evo što o razlozima nakupljanja sala na trbuh kažu stručnjaci.

Genetika itekako ima veliku ulogu
Ne možemo govoriti o našoj građi, a ne spomenuti genetiku. Ako tvoje obiteljsko stablo pokazuje da su gotovo svi u tvojoj obitelji imali građu jabuke, to znači da moraš biti naročito oprezna, dovoljno vježbati i paziti što jedeš ukoliko to želiš spriječiti. Što zapravo znači 'jabuka građa'? Ako imaš dugi struk i uglavnom ti se salo skuplja oko njega, vjerojatno je to tvoja građa.

Stres je uzrok većeg nakupljanja sala
 Kao prvo, stres je normalni dio života. No, moramo znati njime upravljati da nam ne bi škodio zdravlju. Mnogi nutricionisti smatraju da je stres osnovni uzrok nakupljanja sala u predjelu trbuha. Da bi se pozabavila tim problemom, prvo se moraš pozabaviti samim stresom. Kad smo u stresu, izlučujemo hormon kortizol (koji je evolucijski hormon borbe ili bijega,). Pretjerano izlučivanje kortizola može značiti veće nakupljanje sala. Kortizol omogućuje tijelu da masnoće pohranjene u tijelu za energiju preusmjeri prema trbuhu jer iz tog dijela tijela lakše je tu energiju upotrijebiti kad je nužna kao hrana za vitalne organe. 


Previše šećera vodi u brzo nakupljanje sala
 Kad su nam povišene razine kortizola, osjećamo potrebu za šećerom  jer tijelo želi brzi izvor energije za slučaj opasnosti, potrebe bijega... Taj šećer koji jedemo kad smo u stresu može biti uzrok naglom debljanju. Dakle, u stresu smo, kortizol nam u tijelu raste, salo se nakuplja na trbuhu, osjećamo potrebu za šećerom i debljamo se  - to je mehanizam. Ako osjećaš da si pod stresom, spavaj koliko je potrebno, eliminiraj svu hranu za koju osjećaš da za tvoje tijelo nije dobra, uključujući šećer, pokušaj stres kontrolirati meditacijom, a kad se osjećaš doista izmučena stresom, otkri neku drugu pomoć osim šećera, recimo dobre prijatelje.

Protein je važan za ravnotežu
Ako tvoja prehrana nije bogata adekvatnim proteinom, odmah ćeš to prepoznati kao salo na trbuhu. No, to se barem jednostavno rješava. Malo povećaj unos protiena da bi kontrolirala potrebu za šećerom i ubrzala svoj metabolizam. Protein kontrolira i hormon apetita, a to ti može pomoći da brže mršaviš. Koliko nam je zapravo proteina potrebno? Ovisi o tijelu, građi, mišićima i dakako tjelovježbi, no otprilike komad mesa veličine tvojeg dlana je dovoljan. 

Hormoni kontroliraju debljanje
Negdje u vrijeme menopauze čak i oni koji većinu sala nose na bokovima počinju primjećivati nakupljanje sala na trbuhu. Smanjena količina estrogena u tijelu i prirodno usporavanje metabolizma koje se događa s godinama vjerojatno tome doprinose. Moraš se truditi raditi na izgradnji što više mišića preko vježbi snage.


Neki lijekovi uzročnik su debljanja
Postoje mnogi lijekovi koje dobijamo preko recepta koji kao nus pojavu imaju i debljanje, pogotovo u predjelu trbuha. To su antidepresivi i antipsihotici, lijekovi za snižavanje tlaka i lijekovi koje uzimaju epileptičari i dijabetičari.

Industrijski proizvedena hrana koja uzrokuje upale u organizmu
U svim većim supermarketma nudi se već gotova hrana, a nude je i mnogi restorani brze prehrane, čak i street food štandovi. Posebno pazi na hranu koja je napravljena sa zaslađivačima s visokim udjelom fruktoze kao što je kukuruzni sirup. Tu su i transmasti, margarini i slično koje nalazimo gotovo u svim industrijskim keksima i kolačima. Sve to može uzrokovati mirkoupale u tijelu koje stvaraju inzulinsku preosjetljivost i skupljanje sala na trbuhu.

Sindrom policističnih jajnika gotovo je uvijek praćen većim razinama testosterona
To je hormonalni poremećaj kojeg dobijaju mnoge žene. Više razine testosterona mogu uzrokovati taj tipični muški način nakupljanja sala na trbuhu.

Nedostatak sna može usporiti metabolizam
Svi mi znamo da otkad postoji internet, 24-satni ciklus novih vijesti, novih serija i filmova, ne spavamo dovoljno. No, ako si se počela debljati na predjelu trbuha, razmisli koliko zapravo spavaš. Pet sati noćnog sna ili manje povezano je s abdominalnim salom. Nespavanje usporava metabolizam jer tijelo prirodno čuva energiju i stimulira naše stanice da skupljaju salo.  Zanimljivo je da su istraživanja pokazala da i pretjerana količina sna - više od osam sati dnevno - može biti uzročnik debljanja. Zapravo se ne zna zašto se to događa, no jednostavno objašnjenje kaže da smo neaktivni dok spavamo i što više spavamo, manje nam ostaje vremena za aktivni život.  Svi mi imamo svoje potrebe za snom i one se mogu razlikovati. No, uobičajena količina sna koja nam je potrebna kreće se od sedam do devet sati na dan.

Intolerancija na neku hranu koju redovito jedemo također može uzrokovati debljanje
Znaš li  koje su tvoje intolerancije, što nije isto što i alergije? Netolerancija na hranu, za razliku od alergije, ne uzrokuje velike i nagle probleme, nego samo probavne probleme poput upala, letargije, nadutosti, a simptomi se mogu nakupljati godinama i tek kasnije iskazati.  Ako imaš neprestane probavne probleme koje ne može objasniti ni tvoj doktor, vrijeme je da napraviš alergološki test na hranu koji će utvrditi tvoje 'slabosti' i potom možeš krenuti u sastavljanje dugoročnog jelovnika koji će ti pomoći i u kontroli težine.
 miss7.24sata.hr

JOURNAL DE LUXE... AUTENTIČAN. PROVOKATIVAN. PRIČA ZA SEBE!