Nećeš vjerovati, ali ova hrana te čini pametnijom


Kad čujemo da je nešto jako zdravo za naš organizam, često nam je prva asocijacija bezokusna i nemasna hrana. No, ovaj put smo se iznenadile otkrivši da su nama omiljene namirnice zapravo pravi booster za naš mozak. Ono što je još bolje jest to da su dostupne u svakom dućanu, nisu skupe i možeš ih jesti na dnevnoj bazi.

Šumsko voće
Voliš jagode, borovnice i kupine? Odlično! Upravo ovo voće čini čuda za tvoj mozak i zdravlje. Glasnogovornica Akademije za nutricionizam i dijetalnu prehranu, Ginger Hultin, izjavila je da je velika studija otkrila kako su žene koje jedu spomenute namirnice imale sporiji pad kognitivnih funkcija. Ove bobice posebno su bogate antocijaninima - antioksidansima, koji mogu prijeći krvno-moždanu barijeru i potencijalno pozitivno utjecati na područja mozga povezana s učenjem i pamćenjem. Razlog ovih pozitivnih rezultata može se kriti upravo u antioksidacijskim i protuupalnim svojstvima bobica. Veličina porcija korištena u studiji iznosila je samo pola šalice bobica, a izgleda da dnevna konzumacija daje najbolje rezultate.

Tamna čokolada
Ako ni ti ne možeš zamisliti dan bez kockice čokolade, serviramo ti najbolju vijest koju si danas čula! Nekoliko studija pokazalo je da zdrave poslastice pomažu u jačanju našeg mozga, kognitivnih funkcija, smanjuju rizik od demencije i poboljšavaju performans u aktivnostima koje zahtijevaju korištenje memorije. Primjerice, jedno je istraživanje pokazalo da epikatehin, flavanol koji se nalazi u kakau, čaju, bobicama i drugom voću, donosi kognitivne koristi našem mozgu - naročito u zadacima koji uključuju pamćenje, izvršnu funkciju i brzinu obrade informacija.
miss7.24sata.hr

JOURNAL DE LUXE... AUTENTIČAN. PROVOKATIVAN. PRIČA ZA SEBE!