Cijelo vrijeme kosu perete pogrešno! 10 savjeta kako je najbolje njegovati tijekom zime


Kosu tamnije boje lakše je održavati zimi, a u svoju bi njegu u tim razdobljima svakako trebali uključiti ulja za kosu i regeneratore te češće posjete frizeru.

Hladan vanjski zrak u kombinaciji sa suhim toplim zrakom unutarnjih prostora, oštetit će vašu kosu, a kako bi izbjegli svrbež, pojavu prhuti i druge zimske napasti, njegujte kosu na pravi način, a msn.com navodi nekoliko trikova kako to možete učiniti.

1. PERITE KOSU MLAKOM VODOM
Iako vruće kupke i tuširanja vrućom vodom mogu djelovati opuštajuće na čitavo tijelo, za njegu kose nisu najbolji izbor. Naime, tretiranje kose vrućom vodom izaziva svrbež, isušuje tjeme i čini ga pogodnim za pojavu prhuti.  

2. NEMOJTE ČESTO KORISTITI ŠAMPON
Za čistu kosu potrebno ju je tretirati šamponom, no pretjerana upotreba šampona isušit će tjeme. Naposljetku, dva puta tjedno preporučena je količina nanošenja šampona zimi, a budući da svaki čovjek zahtijeva različitu njegu, najbolje je otkriti količinu koja odgovara vama.

3. ZAŠTITITE KOSU REGENERATORIMA
Budući da zbog nanošenja šampona tjeme ostaje suho, važno je na kosu nanijeti regenerator.

4. KORISTITE ŠAMPON ZA SUHO PRANJE
Kako bi izbjegli pretjeranu upotrebu šampona, na masnu kosu nanesite šampon za suho pranje. No, trebalo bi izbjegavati i pretjeranu upotrebu ove vrste šampona, a predlaže se i provjeravanje sastojaka jer ovakvi šamponi nerijetko sadrže, talk, sastojak koji izaziva neugodne simptome.

5. NJEGUJTE KOSU
Njega kose uljima jednostavna je, a osim što kosu čini snažnom, ulja za kosu i tjeme održavaju zdravim. 

Ukoliko niste sigurni koje ulje koristiti, studija objavljena u Journal of Cosmetic Science proglasila je kokosovo ulje izrazito korisnim za zaštitu kose od posvjetljivanja, topline te UV zraka.

6. OGRANIČITE STILIZIRANJE KOSE
Česta upotreba sušila za kosu, oštetit će je, a kako bi vašu kosu što manje izlagali toplini, preporuča se držanje sušila na udaljenosti od 15 centimetara od glave, a tijekom sušenja je potrebno pomicati sušilo kako se ne bi pretjerano zagrijavalo jedno mjesto.

Uostalom, dostupni su i serumi za zaštitu od topline, no oni ne štite kosu u potpunosti.

7. ČESTO SE ŠIŠAJTE
Suha i na dodir gruba kosa česta je pojava zimi, stoga je bitno često je šišati kako bi uvijek izgledala zdravo, a na taj način riješit ćete se i ispucalih vrhova.

8. KORISTITE KAPE, ALI PAŽLJIVO
Tkanina od koje su izrađene kape može uništiti kosu jer izaziva lomove kose i ispucale vrhove, a nakon nošenja kape, kosa je nerijetko naelektrizirana. Kako bi izbjegli negativne posljedice nakon nošenja kape, unutrašnjost kape odložite svilenom ili satenskom tkaninom.

9. ODABERITE TAMNIJU BOJU KOSE
Kosa u tamnijoj boji ne zahtijeva izbjeljivanje stoga nećete štetiti svojoj kosi tijekom zimskog razdoblja. Uostalom, kosa tretirana bojama za kosu zadržavaju vlagu tjemena i kose jer sastojci boje za kosu izvlače prirodna ulja tjemena.

10. URAVNOTEŽENOM PREHRANOM ODRŽITE KOSU ZDRAVOM
Na zdravlje kose utječu starost, genetika i prehrana, a kako je prehrana jedini čimbenik na koji možete utjecati, bilo bi dobro kako bi u svoju prehranu uključili preporučenu količinu proteina, vitamina i minerala.
ordinacija.vecernji.hr

JOURNAL DE LUXE... Mjesto koje volim!

Nema komentara:

Objavi komentar