Laneno ulje čini neverovatna čuda za zdravlje i lepotu


lan-laneno_ulje
Laneno ulje dobija se iz semena lana (Linum usitatissimum, L.), a u ishrani je značajno zato što sadrži i omega-3 i omega-6 masne kiseline, neophodne za ljudsko zdravlje.

Ovo ulje sadrži visok procenat alfa-linolenske kiseline, koju telo pretvara u eikosapentaensku EPA i udokosaheksaenskau DHA koje inače nalazimo u ribi i ribljem ulju.

Za ove masne kiseline je dokazano blagotvorno dejstvo na različite upalne procese, a laneno ulje i laneno seme savetuju se u detoks tretmanima, za bolje varenje, kao i kod simptoma menopauze. Generalno, ovo ulje poboljšava imunitet organizma, a koristi se i u preventivi arterioskleroze i moždanog udara.

Međutim, kao i kod drugih suplemenata, i za laneno ulje važi pravilo da ga ne treba uzimati bez konsultacije sa lekarom.

Ko ne treba da uzima laneno ulje ili da ga uzima s oprezom?
Laneno ulje može da uspori apsorpciju medikamenata koje uzimate oralno, kao i nekih hranljivih materija ukoliko ih uzimate istovremeno.

Kod pacijenata koji pate od dijabetesa ili šizofrenije, moguć je poremećaj zbog kojeg organizam nije sposoban da konvertuje alfa-linolensku kiselinu u EPA i DHA. Za njih je bolje da uzimaju omega-3 masne kiseline iz ribe i ribljeg ulja.

Premda studije pokazuju da riba bogata omega-3 masnim kiselinama može da smanji rizik od degeneracije makule (žute mrlje u oku), neki nalazi upozoravaju da alfa-linolenska kiselina može imati suprotan efekat.

Neophodna su dalja ispitivanja, upozoravaju istraživači. Za sada, osobama koje pate od degeneracije makule preporučuje se da za snabdevanje organizma omega-3 kiselinama koriste ribu ili riblje ulje, a nikako laneno.

Osobe sa redovnom medikametoznom terapijom treba da konsultuju lekara pre nego što počnu da uzimaju laneno ulje. To se posebno odnosi na one koji uzimaju antikoagulante. Kombinacija aspirina i omega-3 masnih kiselina može i da pomogne kod kardiovaskularnih oboljenja, ali se ne sme uzimati bez lekarske kontrole.

Omega-3 masne kiseline mogu, takođe, da pojačaju potrebu za lekovima koji snižavaju nivo šećera u krvi.
stil.kurir.rs

JOURNAL DE LUXE... AUTENTIČAN. PROVOKATIVAN. PRIČA ZA SEBE

Nema komentara:

Objavi komentar