9 namirnica koje će nas učiniti zdravima i u dobroj formi "tamo dolje"


Ono što jedemo utječe na cijelo naše tijelo, od glave do pete. Izuzetak nisu ni naši "ženski dijelovi". Sljedećih 9 namirnica učinite će nas posebno zdravima i u dobroj formi tamo dolje, ali neće samo vagina imati od njih koristi. Zdrave su kako god gledaš; cijeli organizam će profitirati.
                          
1. Čaj
Šalica vrućeg čaja ne utheče izravno na zdravlje vagine, no pametnije je pijuckati čaj nego recimo vino uz obrok ili desert zamijeniti njime. Naime, namirnice bogate šećerom hrane hrane gljivice u našem tijelu pa tako čak ginekolozi primjećuju da se više gljivičnih oboljena javlja u žena oko sezone praznika u prosincu - tada jedemo više slatkog i pijemo više alkohola. Naravno, sa šećerom i alkoholom možemo pretjerati u bilo koje doba godine pa zato... radije pij čaj, nezaslađen po mogućnosti. A kako ćeš se riješiti gljivica reći će to tvoj liječnik.

2. Jogurt
Bogat probioticima jogurt može pomoći rastu dobrih bakterija u tvojim crijevima, ali i vagini. Budući da šećer hrani loše bakterije u tijelu što može poremetiti ravnotežu, radije za izaberi jogurt s voćem kad se zaželiš nečeg slatkog.

3. Srdela
Masna riba osigurava tijelu dovoljnu količinu omega 3 masnih kiselina. Esencijalne masne kiseline nalaze se u membrani svake naše stanice i dokazano je kako one pomažu kod suhoće vagine u menopauzi. Masnu ribu (losos, srdela, skuša, tuna, inćuni) trebalo bi jesti dva puta tjedno ili u prehranu uključiti druge namirnice bogate omega 3 masnim kiselinama ako nisi ljubiteljica ribe: lanene sjemenke, ulje repice, orašaste plodove. Ostale dane trebalo bi uzimati suplemente ribljeg ulja.

4. Orasi
Orasi, lješnjaci, kikiriki... jednako kao i maslinovo ulje i avokado sadrže zdrave mononezasićene masnoće koje igraju ključnu ulogu u proizvodnji spolnih hormona. Ako je tih hormona premalo, na primjer ako je razina estrogena preniska, osjetit ćeš da ti je vagina suša nego inače što može seks učiniti bolnim. Ne boj se ovih masti iz hrane - tvoja vagina ovisi o njima!

5. Jagode
Iznenađenje: jagode nam daju više vitamina C nego naranča. Žene često ne uzimaju dovoljno vitamina C, a on je važan zbog rada nadbubrežne žlijezde koja proizvodi i spolne hormone i hormon stresa kortizol. Također,  on igra važnu ulogu u sintezi kolagena koji je ključan za elastičnost mišića i tkiva. Naravno, ovo je korisno za cijelo tijelo, ne samo za vaginu.
6. Jaja
Jedno jaje osigurava nam dobru dozu vitamina D - manjak tog vitamina odgovornog za imunitet vagine povećava rizik od vaginalne infekcije odnosno od bakterijske vaginoze. U studiji iz 2015. dokazano je kako je uzimanje vitamina D tijekom 15 tjedana pomoglo u liječenju bakterijske vaginoze, a istraživači su zaključili da bi se kod ljudi s niskom dozom vitamina D tom terapijom čak moglo spriječiti infekciju. Konzultiraj se s liječnikom o uzimanju suplemenata, ali isto tako je pametno jesti namirnice pune vitamina D poput jaja.

7. Kelj
Nije svima omiljeno povrće, ali kuhani kelj će ti osigurati dobru dozu kalcija i magnezija, minerala potrebnih za funkcioniranje i tonus mišića, uključujući vaginu. Mnogim je ženama problem unijeti dovoljno kalcija (mliječni proizvodi su takožer dobar izvor) i magnezija kojeg možeš pronaći i u grahoricama i orašastim plodovima.

8. Voda
Ako si ljubiteljica gaziranig pića ili sokova, neka ti ovo bude dodatni razlog da ih se ostaviš i prijeđeš na vodu. Umjetna sladila loše djeluju na crijevnu floru, a kad ti u crijevima nije zdrava ravnoteža bakterija, nije ni u vagini.

9. Punozrnate žitarice
Ječam, integralna pšenica, pir... Sve su to cjelovite žitarice bogate prebioticima kojima se hrane dobre bakterije u našem organizmu. Osim cjelovitih žitarica dobar izvor prebiotika su banane, artičoke i druge vrste voća i povrća.
miss7.24sata.hr

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...