OPASNOST VREBA I IZ ČAJA: Zbog novog pakiranja u samo jednoj šalici ‘popijete’ milijarde čestica mikroplastike!


Znanstvenici još uvijek nisu načisto koliko zapravo štete ljudskom zdravlju
Dok se ljudi diljem svijeta trude reducirati uporabu plastike, neki proizvođači čaja očito su krenuli u suprotnome smjeru, tako što su tradicionalne filtar-vrećice zamijenili plastičnima. Sada znanstvenici upozoravaju da, pijući čaj, u organizam unosimo milijarde čestica mikroplastike nakupljene na tim “fensi” vrećicama, prenosi Mirror.

Potrebna su dodatna istraživanja
S vremenom se plastika razbija u mikroskopske čestice, koje su tanje od vlasi kose. Upravo se takve u novije vrijeme pronalaze u okolišu, morskim organizmima, pa čak i nekim namirnicama. Problem je, međutim, u tome što znanstvenici još ne znaju jesu li takve čestice štetne za ljude.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) smatra kako mikroplastika u vodi za piće ne predstavlja rizik, ali isto tako priznaje da je to vjerovanje zasnovano na “ograničenim informacijama” te da je potrebno provesti dodatna istraživanja.

Ali, ovo je malo previše…
Kako bi analizirali udio mikroplastike u novim vrećicama čaja, istraživači su kupili četiri različite marke čaja pakiranoga u plastičnim vrećicama. Na njihovo iznenađenje, otkrili su da je samo jedna filtar-vrećica pri temperaturi vrenja ispustila oko 11,6 milijardi mikroplastike te 3,1 milijardi nanoplastike u vodu.

Te su vrijednosti nekoliko tisuća puta veće od prijašnjih nalazaka u drugim vrstama namirnica. Istraživačica Laura Hernandez kaže da se čitav tim šokirao količinom čestica oslobođenih iz jedne vrećice čaja. Dodala je kako bi ovo saznanje moglo biti od koristi ljudima koji pokušavaju smanjiti uporabu plastike.
net.hr

JOURNAL DE LUXE... Mjesto koje volim!