Ideje za doručke koji su slasni, sočni i koje su nutricionisti odobrili


Doručak je obrok o kojem se najviše promišlja i piše.

Postoje različite teorije o tome kada se, koliko i što mora jesti. Neke osobe ujutro ne jedu, neki prizalogaje ili popiju kavu, a neki kroz jutro koznumiraju više nego u ostatku dana. Zato je bitno ponovo pojasniti da je doručak najvažniji obrok u danu. Ali, nije samo bitno koliko se pojede, već i što se jede.

Ujutro treba unijeti puno zdravih masti, hranjivih proteina i sporo razgradivih ugljikohidrata. Ovih pet zdravih doručaka za početak dana preporučuje nutricionistica Michelle Pellizzon za SporteLuxe.

Kaša od kvinoje
Za razliku od većine žitarica, kvinoja se može pohvaliti ogromnom dozom proteina i omega-3 masnih kiselina, a to su dva makronutrijenta koji će vas do ručka držati punima. Također obiluje antioksidansima, a čak je i dokazano da ima protuupalni učinak na tijelo.

Jaja
Jaja su s razlogom prva stavka na meniju za doručak. Puna su bjelančevinama (6 grama po jajetu), ali to ne znači da treba preskakati žumanjak. U žumanjku se nalaze vitamini i minerali, a prepun je dobrih masnoća. Sadrži i 14 esencijalnih hranjivih sastojaka poput magnezija, vitamina D i kalcija. Jaja mogu skuhati i početnici, a oni nešto iskusniji uz pečeno jaje mogu dodati i malo zelenog povrća.

Tost s avokadom
Sjećate se kako smo prije rekli da nisu svi ugljikohidrati loši? Tost s avokadom je dokaz. Budući da spajate jednostavan ugljikohidrat (kruh) sa zdravim mastima i vlaknima (avokado), osjećat ćete se zadovoljno. Bonus bodovi su ako dodate kuhano jaje ili dodajte žlicu namaza sa sezamom za malo više proteina.

Chia puding
Istina, većini na prvu nije najukusniji obrok na svijetu. Ali ima više načina i puno dodataka chia pudingu koji ga pretvaraju u ukusan obrok.

Chia sjemenke su izvrstan izvor biljnih proteina i omega-3 masnih kiselina. Uz to, sadrže i puno vlakana što će uravnotežiti probavu.

Za jednostavan i brz puding natopite četvrtinu šalice chia sjemenki s jednom šalicom mlijeka i ostavite da požuti, otprilike 10 minuta. Ako imate više vremena u smjesu umiješajte pola šalica bobičastog voća, trake sušenog kokosa, žlicu meda i ostavite u frižideru tijekom noći.

Sljedećeg jutra čekat će vas svjež, hranjiv i ukusan puding.

Smoothie s malo voćnog šećera
Smoothie je brz način da u jednom potezu dobijete sve potrebne hranjive tvari. Samo budite sigurni da koristite dobre, kvalitetne sastojke u pravilnom omjeru.

Organski protein u prahu, žličica kokosovog ulja ili maslaca od orašastih plodova, te svega oko četvrtine šalice voća bit će dovoljno za hranjiv smoothie. S voćem ne valja pretjerivati zbog fruktoznog šećera. Kako bi smoothie bio još zdraviji, ubacite špinat, avokado i blitvu!
index.hr

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...