Anticelulitni plan

Celulit ili 'narančina kora' jedan je od najčešćih estetskih problema kod žena, naročito u proljetno i ljetno doba kada moguće neravnine skrivene pod kožom dolaze na vidjelo. Bilo da smatrate da su kvržice pod kožom prvenstveno zdravstveni ili estetski problem jedno je sigurno, u borbi protiv celulita bitan saveznik je prehrana koju ne može zamijeniti masaža niti kozmetički preparati
Kozmetičari i proizvođači kozmetičkih preparata zastupaju mišljenje kako je celulit posljedica nakupljanja toksičnih otpadnih tvari u tjelesnim tkivima zbog loše ishrane bogate rafiniranim i prerađenim namirnicama (bijelo brašno, šećer, suhomesnati proizvodi), prženom i preslanom hranom.

Dio znanstvenog svijeta slaže se s mišljenjem da se tu radi o običnoj masnoći koja je nastala radi ženskog hormona estrogena, ali se te masnoće kod žena nakupljaju ispod tanke kože i postaju vidljive jer limfa 'ne radi svoj posao'.

Anticelulitni saveznici

Uz izbor pravih namirnica poželjno je svakodnevno kretanje i masaža zbog poticanja cirkulacije.
Laganom hranom koja je siromašna zasićenim masnoćama i bogata vodom i vlaknima prveniramo daljnje punjenje masnih stanica. Zato uključite u jelovnik ove namirnice i začine:

•      Mahunarke (bogate vlaknima čime potiču peristaltiku crijeva i čišćenje)
•      Tamnozeleno povrće (obiluje vitaminima i mineralima koji pomažu boljem tonusu kože i u sagorjevanju masti)
•      Agrumi i bobičasto voće (obiluju vitaminom C koji potiče stvaranje kolagena- vlaknaste strukture koja doprinosi mladenačkom izgledu i boljem tonusu)
•      Krastavac, lubenica, celer, komorač (imaju diuretički učinak čime utječu na izbacivanje toksičnih tvari u organizam)
•      Meso siromašno masnoćama; puretina,piletina (izvor proteina potrebno za čvrstoću i stvaranje kolagena)
•      Začini; češnjak, kurkuma, mažuran, ružmarin, đumbir, čili (pospješuju detoksikaciju, poboljšavaju cirkulaciju te štite krvne žile)
•      2 dl limuna ocjeđenog u mlakoj vodi na tašte ( detoksikacijski učinak i unos vitamina C)

Bitan faktor je izbor hrane, ali i njezina kvaliteta. Neka namirnice budu od provjerenog proizvođača i ako je moguće organskog uzgoja radi smanjenog unosa aditiva i pesticida u organizam.



Anticelulitni neprijatelji

Jedite hranu sa što manje soli, ali bogatu kalijem jer on pomaže rješavanju nakupljene vode u tijelu.

Kako alkohol, grickalice i slatkiši sudjeluju u pojačavanju neželjenih kvržica, izbjegavajte ih ili smanjite nnjihovu konzumaciju na najmanju moguću mjeru.


Preporuka: za potpun učinak i brže rezultate budite fizički aktivni i nakon tuširanja umasirajte kozmetički preparat kružnim pokretima 5-10 minuta.



Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...