Kurkuma kao lijek

Tradicionalni indijski začin kurkuma, dobiven mljevenjem kuhanog pa posušenog korijena sličnog đumbiru ali intenzivne narančasto-žute boje (lat. Curcuma longa, engl. turmeric) postaje dio zdrave svakodnevne prehrane u cijelome svijetu. U ayurvedskoj se medicini koristi već više od 5000 godina za jačanje i zagrijavanje tijela, a posebno se korisnom smatra kod dijabetesa i artritisa. U suvremenoj medicini, i na Istoku i Zapadu,  u tijeku su opsežna laboratorijska i klinička istraživanja o preveniranju i liječenju raka debelog crijeva, dojke i dječje leukemije, reumatoidnog atritisa i Alzheimerove bolesti kurkumom.

Do sada provedeni eksperimenti, epidemiološke studije i iskustva pacijenata ukazuju da kurkumu treba uključiti u  prehranu zbog prevencije i kao pomoćno ljekovito sredstvo kod raznih upalnih bolesti kostiju i zglobova, crijeva, kod dječje leukemije, Alzheimera, za čišćenje jetre, sniženje šećera, čišćenje krvnih žila, kod raka prostate, kod raka debelog crijeva, cistične fibroze, raka dojke, te općenito kao sredstvo poboljšanja zdravlja koje usporava mehanizme starenja: djeluje antioksidativno, protuupalno i kao prirodni antibiotik.

Koliko se kurkume smije uzimati svaki dan

Kurkuma je glavni sastojak u curry začinu, daje mu boju i žestinu. Međutim u curry mješavinama same je kurkume malo, stoga ako želite koristiti kurkumu za zdravlje, potražite baš kurkumu (ponekad će na bočici začina pisati „curcuma“). Aktivne supstance, kurkumina, bit će 3,14% od ukupne težine praha kurkume. Kurkumin se upotrebljava kao prirodno bojilo hrane, primjerice za žuti senf, a na deklaraciji proizvoda označen je s E-100.  Neškodljiva maksimalna dnevna doza za svakodnevnu upotrebu tijekom cijeloga života koja se navodi u  publikaciji “Znanstveno mišljenje o prehrambenim aditivima” Hrvatske agencije za hranu (2014) ne bi trebala prelaziti 3 mg kurkumina po kilogramu tjelesne težine.  Ako je osoba teška 80 kg, svakodnevni unos kurkumina prema ovoj preporuci može biti do 240 mg – toliko će kurkumina biti u 8 g praha začina kurkuma odnosno 2,5  čajne žličice kurkume.
Kurkuma sadrži željezo, mangan, kalij i vitamin B6, ali ne u značajnijim količinama koje bi zadovoljavale dnevne potrebe. Načelna je preporuka da se u svakodnevnu prehranu uvede od četvrtine do cijele čajne žličice kurkume, te da se kod pripreme što manje kuha. Po mogućnosti ju koristite svježu ili dodajte pri kraju kuhanja. Nema posebnih kontraindikacija, osim kod bolesnika sa žučnim kamencima. Ne preporuča se niti trudnicama, dojiljama niti predškolskoj djeci. Teže je probavljiva, pa može uzrokovati nelagodu osobama s otežanom probavom. Uobičajeni je začin u indijskoj kuhinji. Recept za indijsku juhu sa crvenom lećom i kurkumom naći ćete na našim stranicama, a veoma se lako može uvesti u svakodnevnu prehranu tako da kurkumu koristite u varivima umjesto slatke crvene paprike ili tako da ju dodate crvenoj paprici. Primjerice, ako u zapršku stavljate jednu žlicu crvene paprike, počnite ju miješati s kurkumom tako da stavite pola žlice kurkume, a pola crvene paprike.

U kombinaciji s lukom – prevencija raka debelog crijeva

Na web stranici Georga Mateljana o najzdravijoj hrani svijeta kurkumu hvali kao iznimno ljekoviti začin. Navodi se kako je kurkuma preporučljiva kao prevencija kod raka debelog crijeva budući da štiti od slobodnih radikala koji oštećuju stanični DNA. Citira istraživanje objavljeno u reviji Clinical gastroenterology and hepatology (2006.) koje navodi kako kurkuma zajedno sa kvercentinom iz crvenoga luka reducira veličinu i broj prekanceroznih lezija u probavnom traktu. Promatrali su se učinci kod 5 pacijenata sa naslijeđenim oblikom prekanceroznih polipa u donjem trbuhu. Tijekom 6 mjeseci uzimali su veće doze kurkume i kvercentina: 480 mg kurkumina i 20 mg kvercentina oralno, 3 puta dnevno tijekom 6 mjeseci. U prosjeku je broj polipa pao za 60,4 %, a smanjila se i prosječna veličina preostalih polipa za 50,9%.

Slijedom tog istraživanja Mateljan preporuča da se kurkuma i luk uzimaju u dnevnoj dijeti, primjerice tako da se štapnim mikserom pomiješa žličica kurkume i jedan luk sa jogurtom, što koristite kao dresing za salate ili umak za rižu, krumpir, tjesteninu…
Luk i kurkumu možete u svoj jelovnik dodati i u indijskoj pilećoj pašteti, za koju smo recept već objavili.


U kombinaciji s cvjetačom – prevencija raka prostate

Kod raka prostate istraživanja navode efikasnost konzumacije krstašica, posebno cvjetače, začinjene kurkumom. Pri tome, aktivna supstanca iz krstašica (prokulica, cvjetača, korabica, raštika, rukola, kelj, kupus i Bok Choy) su fenetil-izotiocijanati, koji se stvaraju kad se krstašice režu. Stoga je način na koji treba pripremati i konzumirati cvjetaču (ili drugu krstašicu) i kurkumu za prevenciju raka prostate, a i raka općenito sljedeći:

Iscjekajte cvjetaču, pa ostavite da stoji 5 do 10 minuta. To je vrijeme koje je potrebno da se proizvedu fenetil-izotiocijanati. Njihovo će stvaranje prestati kad cvjetaču zagrijete. Cvjetaču pospite kurkumom, preljte s nekoliko žlica povrtnog ili pilećeg temeljca tako da se sljedećih 5 minuta kuha na pari. Potom prelijte hladno prešanim maslinovim uljem, po ukusu posolite, a obavezno popaprite, jer papar značajno povećavainače slabu mogućnost  apsorpcije kurkumina u crijevima. Općenito se navodi naputak da papra treba biti 3-5% od količine kurkume.

Ako ste pristalica sirove hrane, evo i raw varijante: nasjeckajte cvjetove karfiola i brokule, dodajte stabiljku celera i paprike. Pripremite umak od 1 jogurta u koji ćete umiješati 2 žlice majoneze obogaćene omega 3 kiselinama ili 2 žlice hladno prešanog maslinovog ulja, 1 žličicu kurkume, po ukusu posolite i  obavezno poparite. Sirovo povrće prelijte tim umakom i jedite kao salatu.

U kombinaciji sa maslinovim uljem – prevencija kardiovaskularnih bolesti

Takva salata preporučuje se i kod kardiovaskularnih bolesti, odnosno u njihovoj prevenciji. Jedno je istraživanje provedeno na 10 zdravih volontera koji su uzimali 500 mg kurkumina dnevno tijekom 7 dana: rezultat je bio da im je pao loš kolesterol, a digao se dobar.

Recept i preporuke dr. Anderson protiv raka

Američka liječnica dr. Carolyn Anderson u tekstu pod nazivom “Istočna indijska kuhinja bi vam mogla spasiti život” preporuča svakodnevno uzimati sljedeću mješavinu: pomiješajte ¼ čajne žličice kurkume s pola žličice maslinovog ulja, pa dodajte dobar pristohvat papra ili naribanog đumbira. Pomiješajte, pa koristite kao dodatak  juhama, salatama i drugim jelima. Možete koristiti i samu tu mješavinu tako da joj dodate vode. Na svom blogu ona naglašava da je kurkuma izvanredno moćna: „Ne postoji na svijetu niti jedan prirodni sastojak koji je efikasniji za smanjenje upala u tijelu od kurkume.“ Navodi studije provedene na miševima koje ukazuju da kurkuma prevenira mnoge vrste raka: debelog crijeva, prostate, mozga, dojki. Miševi koji su dobivali kancerogene kemikalije nisu razvili rak dok god im je davana kurkuma. Jedina je mana kurkume, kaže dr. Anderson, ta da je teško probavljiva. Za prevenciju raka ona preporuča koristiti tu mješavinu više puta dnevno, koliko često možete, jer „ova prirodna pomoć protiv malignih tumora nema nuspojava“.

Prevencija dječje leukemije i Alzheimera, detoksikacija

Pojavnost dječje leukemije i Alzheimera u zemljama dalekog Istoka daleko je manja nego na Zapadu, a epidemiološke studije to objašnjavaju obiljem kurkume u svakodnevnoj prehrani tamošnjeg stanovništva. Smatra se da kurkuma blagotvorno utječe na čišćenje amiloidnog plaka, pa da je zato u indijskoj populaciji rijetka Alzheimerova bolest. Kako kurkuma utječe na jetru ukazuje jedno istraživanje provedeno na štakorima: oni kojima je dodavana kurkuma imali su znatno povećan nivo enzima za detoksikaciju jetre.

Dosada provedena istraživanja ne smatraju se dovoljnima (premaleni broj ispitanika, istraživanja na životinjama…)  da bi se kurkumi pripisala dokazana ljekovita svojstva : farmaceutska industrija takva ispitivanja tek je pokrenula, a potvrde li se dosadašnji rezultati ispitivanja djelovanja kurkumina za desetak bismo godina mogli kurkumin piti u obliku različitih farmacijskih pripravaka. Već i sada postoji kurkuma u pilulama i prodaje se kao dodatak prehrani. Cjenovno gledano, najviše se isplati koristiti kurkumu kao začin. Osim navedenih recepata, evo još nekih koje preporučaju ayurvedska i pučka medicina.

Smanjenje upala kostiju i zglobova

Kurkuma se u ayurvedskoj medicini koristi kod brojnih bolesti, bolova, upala, krvarenja, loše probave, karcinoma… Posebno se smatra preporučljivom kod oboljenja kostiju i zglobnog sustava – od uganuća, ozlijeda do kroničnih degenerativnih bolesti. Navodno jogiji baš pomoću kurkume održavaju gipkost tijela, zglobova i ligamenata.
Za kosti i zglobove preporuča se uzimati kurkumu svakodnevno, a ayurveda  preporuča pripravak kurkume sa ljekovitim pročišćenim maslacem (ghee) i paprom, koji se može uzimati oralno i po potrebi utrljavati na bolna mjesta. Ujedno je to i kura za imunitet, poticanje probave, detoksikaciju i prirodni antibiotik kod raznih infekcija, temperature, grlobolje, gripe, čišćenje od parazita i kandida.

Kurkuma sa ghee maslacom za bolne zglobove

Pročišćeni maslac ghee priređuje se na sljedeći način:
Nesoljeni maslac rastopite u posudi (po mogućnosti od inoxa) na niskoj temperaturi. Neka lagano kuha bez miješanja, a kad se rastopi na površini će se grušati bijela pjena. To je mliječni protein koji u procesu pročišćavanja maslaca i želimo odtraniti. Žlicom ga skidajte sa zagrijanog maslaca. Ako radite s kilogramom maslaca to će potrajati 40 do 50 minuta – znak da trebate skinuti maslac s vatre je taj što će postati potpuno proziran, a na dnu lonca nazrijet ćete karamelizirane, smeđe mliječne proteine. Tada skinite s vatre i ostavite sljedećih 15 minuta da se hladi, bez da ga dirate ili mičete posudu.Na dno lonca pasti će ostatak proteina. Maslac tada prespite u staklenku u kojoj ćete ga držati kroz gazu ili filter za kavu koji će zadržati preostali mliječni protein. Dobiveni ghee držite u hladnjaku.

Osim kao hrana, upotrebljava se u medicini i kozmetici, zbog sposobnosti da upija i pojačava ljekovita svojstva biljaka i začina. U ayurvedskoj medicini pripisuju mu se brojna ljekovita svojstva, primjerice da  balansira višak želučane kiseline, da poboljšava probavu, poboljšava pamćenje i učenje, potiče imunitet i usporava starenje organizma. Osim oralnog uzimanja, može se primjenjivati i za masažu osjetljive kože, a posebno kad je pomiješan s medom za smirenje upala i zacjeljivanje rana.

Kurkuma se dodaje ghee maslacu tako da otopite 1 veliku žlicu ghee maslaca sa 1 žličicom kurkume, ostavite na vatri desetak sekundi da se poveže. Tu mješavinu možete koristiti kao dodatak prehrani, ali bez kuhanja, tako da dodate žličicu kuhanoj riži, krumpiru ili drugom kuhanom povrću. Za vanjsku upotrebu utrljajte ghee maslac sa kurkumom na bolne  zglobove, a ako dodate i žlicu meda koristite kao oblog za upaljene zglobove. Upozoravamo pri tome da će kurkuma kožu pobojati u karakterističnu žuto-narančastu boju, pa budite spremni na taj nusefekt.

Zlatno mlijeko od kurkume za bolne zglobove

Kod bolnih upala zglobova ayurvedska medicina preporuča svakodnevno pijenje zlatnog mlijeka. Nekoliko je inačica tog recepta, a osnova su kravlje mlijeko (po mogućnosti svježe, nepasterizirano, pašnih krava) i kurkuma, a kao masnoća se dodaje ghee ili bademovo ulje.

Sastojci: na vrh čajne žličice kurkume, žalica mlijeka, 2 čajne žličice bademovog ulja ili Ghee maslaca, žličica meda, malo cimeta

Priprema: Zakuhajte mlijeko pa kad zavri smanjite vatru, dodajte kurkumu i cimet. Kuhajte sljedećih 2-3 minute, skinite s vatre, pa kad se ohladi na 45 stupnjeva Celzijusa umiješajte bademovo ulje odnosno ghee maslac i med. Popijte svježe pripremljeno.

Ljekoviti doručak kod bolova u kostima i zglobovima

Ako imate problema sa bolnim kostima i zglobovima, preporučljiv je sljedeći doručak:

Sastojci: 1 jogurt, 1 žlica svježe samljevenih lanenih sjemenki, 1 žlica zobenih pahuljica, na vrh žličice kurkume, pola žličice naribanog svježeg đumbira, žličica sjemenki bundeve, žličica sjemenki sezama, 1 jabuka

Priprema: Navečer umiješajte zobene pahuljice u jogurt, dodajte kurkumu i  pa ostavite preko noći stajati u hladnjaku. Ujutro premjestite u veću zdjelicu. Sameljite ili u mužaru usitnite lanene sjemenke, dodajte jogurtu zajedno sa sjemenkama bundeve i sezama i pola žličice svježe naribanog đumbira, naribajte jabuku pa sve zajedno dobro pomiješajte. Po ukusu zasladite.

Kurkuma s medom za imunitet

U staklenku sa 200 grama meda umiješajte 2 velike žlice kurkume. Takav med dodajte rashlađenom čaju ili razrijedite u vodi. Ako ste prehlađeni ili imate gripu, uzimajte po čajnu žličicu svakih sat vremena prvi dan, svakih dva sata drugi dan, i tri puta dnevno sljedećih dana dok se bolest ne smiri.

Čaj s kurkumom i đumbirom za detoksikaciju

Sastojci: ¼ čajne žličice kurkume, ¼ čajne žličice đumbira u prahu, sok pola limuna, šalica kipuće vode


Priprema: Začine umiješajte u šalicu kipuće vode, kad se rashladi na 45 stupnjeva Celzijusa dodajte limunov sok, po želji zasladite. Zimi ovaj čaj grije, a ljeti hladi poslužen za kockicama leda. Pijte ga svaki dan kao poticaj jetri za detoksikaciju.



Izvor: dobrazivor.net

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...