Kako decu privoleti da jedu zdravije…

Od malih nogu deci treba predočavati značaj prirodne hrane. I navikavati ih na raznovrsne ukuse voća, povrća, žitarica… To nije baš uvek lako. Postoje deca koja su gadljiva na neke, ili čak na većinu takvih namirnica. Svejedno, ni tad ne treba odustajati…

Kako su na trenutnom tržištu veoma zastupljene namirnice za decu pune boja i aroma, teško je mlađe naterati da jedu zdravo. Neki decu ucenjuju, neki podmićuju, to najčešće ne dovodi do samovoljnog uzimanja zdravije hrane, ali svakako dovodi do kvarenja odnosa sa detetom…
Međutim postoji nekoliko načina kojima vaš podmladak možete privoleti da redovno jede zdravije, a pritom održite i dobar odnos s njima.

Nije tajna da deca vole da za promenu budu vozač, a vi – suvozač. Zato, ponudite im da sami izaberu u marketu povrće i voće koje žele da probaju, i pripremite ga u obroku. Štaviše, neka vam dete pomogne u pripremanju obroka – ubacivanju hrane u šerpu, mešanju, aranžiranju – sem učenja o zdravijoj ishrani, podstičete i njegovu kreatvinost.

Ako ste u prilici, neka vaša deca sama beru voće i povrće. To što su ga sami brali može ih privoleti da čak i ne dočekaju da dođete kući, i pojedu ga – odmah.

Voće i povrće koje dolazi iz plastike, konzerve ili kakvog drugog pakovanja ne samo da je nezdravija, već je i manje ukusna hrana – a deca primećuju razliku između svežeg i pakovanog.
Jednom prilikom, dete iz Amerike bilo je u poseti Srbiji. Ono nije volelo voće i povrće, ali kada ja probalo sveže ovdašnje plodove bilo je iznenađeno – bilo je fantastičnog ukusa, ni nalik onom plastičnom koje je jelo u Americi, pravo iz plastike ili konzerve.

Zahvaljujući jednoj kreativnoj ideji, spanaću je pripisana neverovatna moć (koju, realno, nema), preko sada već slavnog Popaja, koji je započeo zdraviju istoriju crtanih junaka, ,,navučenih“ na povrće i voće. On čak u jednoj epizodi pomiriše luk, i postane još snažniji, a kao dokaz koliko je brza hrana loša, uz njega je uvek njegov debeli tromi drugar Pera Ždera koji tamani pljeskavice.

Poslužite im uz povrće neki zdrav umak – puter od kikirikija, ili neki blag sos na bazi jogurta. Umakanje i svežina sosa privoleće ih da jedu povrće koje su uvek odbijali.

Deca često tokom igre ogladne, a između obroka bi bilo štetno da tamane šta stignu po frižideru, ili po ladicama sa slatkišima. Neka sva mesta u kojima stoji manje zdrava hrana budu nedostupna deci, sem jednog, gde će stajati štapići od šargarepe, celera, ili brokolija.


Na kraju krajeva, deca u popriličnoj meri imitiraju roditelje, pa im vi pokažite kako volite povrće i voće, da ste srećni dok ga jedete i da uživate u njegovom ukusu i mirisu.



Izvor: zivetizdravije.rs

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...