Mononukleoza, bolest zaljubljenih

Tinejdžeri su često na meti mononukleoze, zaraze koja se obično prenosi poljupcem.
Ovo virusno oboljenje napada grlo, vilicu, jetru, srce... a najbrže se leči uz kašastu hranu, vitamine, puno tečnosti i mirovanje. 

- Infektivna mononukleoza je akutno, benigno, virusno oboljenje, koje izaziva Epštajn Bar virus iz grupe herpes virusa. To je kapljična infekcija, virus se prenosi direktno oralnim putem, pljuvačkom, odnosno poljupcem, kašljem ili kijanjem, a izvor bolesti je samo bolesnik. Nema sezonski karakter, može se javiti u bilo kojem godišnjem dobu, a inkubacija može da traje četiri do čak 50 dana – objašnjava dr Dragan Miljković, specijalista Opšte medicine u Domu zdravlja “Dr Milutin Ivković Palilula”.

Povišena temperatura, glavobolja, bol u guši, otežano gutanje, obolelo ždrelo, uvećane i bolne vratne žlezde... samo su neki od simptoma koji se javljaju kod osobe zaražene infektivnom mononukleozom, koja se dijagnostikuje testom krvi u drugoj nedelji bolesti.

- Ovo oboljenje napada grlo, krajnike, žlezde vilice, vrata, pazuha, slezinu, jetru, srce, a u krvnoj slici dominira povećan broj leukocita od 15 do čak 50.000 gde dominiraju limfociti i monociti. Od ove bolesti uglavnom obolevaju mlade osobe starosti od 15 do 25 godina, ali se može javiti i kod predškolske dece – kaže dr Miljković.

On naglašava da se infektivna mononukleoza zove još i bolest zaljubljenih, bolest verenika, kao i bolest poljupca.

- To je iz razloga što se mladi i zaljubljeni često ljube i direktno oralnim načinom prenose bolest kapljičnim putem pa se po anglosaksonskim autorima naziva bolest poljupca. Pošto je u pitanju virusno oboljenje ne postoji kauzalna terapija, odnosno nema direktnog leka za ovu bolest. Lečenje je simptomatsko, skida se temperatura i po potrebi daju antibiotici, kortikosteroidi kod otežanog disanja i dugotrajne febrilnosti – navodi lekar.

Iako je u pitanju benigno oboljenje koje se uglavnom završava ozdravljenjem, moguće su izvesne komplikacije.

- Jedina komplikacija ove bolesti je oštećenje jetre (ciroza). Može u nekim slučajevima izazvati komplikaciju na srcu (miokarditis) ili komplikacije na plućnom parenhimu. Sama bolest nije teška, a komplikacije prolaze bez trajnih posledica, ali je fizička aktivnost strogo zabranjena nekoliko meseci od momenta dijagnoze bolesti – kaže dr Miljković.

U terapiji je bitna ishrana obolelog, što podrazumeva kašastu i vitaminsku hranu, dosta tečnosti i naravno mirovanje.

Simptomi
- Povišena temperatura (od umerene do vrlo visoke)
- Glavobolja
- Iscrpljenost
- Bol u guši
- Otežano gutanje
- Angina
- Obolelo ždrelo
- Uvećane tonzile
- Adenopatija (uvećane i bolne vratne žlezde)
- Limfadenopatija (uvećane podvilične žlezde)
- Žlezde zadnje lože vrata
- Čvrste i bolne uvećane aksilarne (pazuh) i ingvinalne žlezde (prepone)
- Uvećana slezina (splenomegalija)
- Uvećana jetra

Lečenje
- Skidanje temperature
- Antibiotici
- Kortikosteroidi (kod otežanog disanja i dugotrajne febrilnosti)
- Mirovanje minimum 30 dana

Tokom perioda oporavka izbegavati
- Alkohol
- Fizičke aktivnosti minimum šest meseci

Ishrana tokom lečenja
- Kašasta hrana
- Vitaminska hrana
- Dosta tečnosti

Izvor: http://zena.blic.rs/

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...