Glazba je dobra za ublažavanje glavobolje, ali i za srce

Zvukoterapija danas je alternativna metoda liječenja koja je sve poznatija, no s glazbom i zvukovima si i sami možemo pomoći kod kuće.
Glazba nas opušta, a direktno se povezuje s našim emocionalnim stanjem te traži aktivnost cijelog mozga za njeno procesuiranje. Drugim riječima, glazbpreuzima našu cijelu koncentraciju, pa zbog toga postaje distrakcija od stresnog načina života ili može smiriti prije spavanja, jer će u fokusu biti samo umirajuća glazba, a ne vaše misli koje vam trče po glavi.

Smanjite bol uz pomoć glazbe

Osim što nas može opustiti, također nam može pomoći kod nekih tegoba, poput boli.
Britansko istraživanje provedeno 2006. u Journalu of Advanced Nursing, pokazalo je kako glazba može za 21 posto smanjiti kroničnu bol, čak i u kod osteoartritisa, problemima s diskom, kao i reumatoidnog artrtisa. Također, to je istraživanje pokazalo kako glazba može utjecati i na depresiju, odnosno utjecati na emocionalno stanje osobe i to do 25 posto. Zbog ovog su istraživanja, medicinskim sestrama u Velikoj Britaniji je predloženo da pacijentima daju upute koje pozitivne učinke glazba može imati na bol, te kako može pojačati utjecaj anelgetika, tj. lijekova protiv boli.
Postoje četiri teorije zašto glazba utječe na smanjivanje boli, a jedna je da ima odbojan efekt prema boli, dok druge navode da glazba može dati pacijentu osjećaj kontrole, da potiče izlučivanje endorfina, odnosno hormona sreće. Zadnja teorija je ona potvrđena, da spora glazba, kao i klasična, može utjecati na opuštanje, sporije disanje i smanjivanje otkucaja srca.

Glazba je lijek za srce

Da je glazba dobar lijek za slomljeno srce, već je dugo poznato, a i vjerujemo da ste se već od ljubavnih jada glazbom i liječili.
No, istraživanja su također pokazala da glazba utječe na pravilnije otkucaje srca. Istraživanje su proveli talijanski i britanski znanstvenici koji su okupili muškarce i žene glazbenike. Zapravo su istraživanjem željeli otkriti imaju li različiti žanrovi glazbe različite utjecaje na disanje i otkucaje srca slušateljakao i na njihov krvni tlak. Rezultati su bili prilično očiti, ako se radilo o veselijoj i življoj glazbi – disanje se ubrzalo, kao i otkucaji srca, dok se usporavalo sukladno glazbi ako je ona bila polagana.
No, ispitanici su imali i dvije minute pauze između žanrova, tijekom kojih se otkucaji srca, nisu samo normalizirali sukladno svakom slušatelju, već su polako dostizali i idealne brojke.

Odaberite glazbu koju vi volite!

Kako bi glazba imala najbolji terapeutski utjecaj, važno je da izaberete onu uz koju se vi najugodnije osjećate. Pa čak i ako ste fan metal glazbe, unatoč prihvaćenom mišljenju da negativno utječe na psihološko, emocionalno, a i zdravstveno stanje osobe, odnosno da su osobe agresivne i depresivne, najnovija su istraživanja pokazala suprotno.
Čak i heavy metal glazba ima pozitivan utjecaj na ljubitelje ove glazbe, odnosno smiruje ih, pomaže kod tuge, inspirira i potiče ih na aktivnost.
Kako bi glazba efektivno djelovala, važno je da se na ona uzima skoro sva vaša osjetila i time vas čini sretnima, aktivnima i da na taj način skrene pažnju s negativnih misli ili bolova.
Saznajte pomaže li glazba kod fibromijalgije, te snižava li ona i tlak

Izvor: ordinacija.hr

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...