Šipak - vitaminska bomba

Ako redovno pijete čajeve od jarko crvenih bobica, bezbrižno ćete dočekati sezonu prehlade i gripa, jer će vaš organizam biti dovoljno snabdjeven velikim količinama vitamina C.


Čuveni njemački travari prije pet vijekova od šipka su pravili prašak za jačanje desni, dok su ga poklonici drevne kineske medicine koristili za poboljšanje varenja. Na Tibetu se upotrebljavao za liječenje tuberkoloze, a ruski ljekari su njime tretirali rane i liječili bolesti bubrega i bešike. Farmakolozi najčešće ističu da šipak sadrži ogromne količine vitamina C, čak mnogo više nego limun, pomorandža i paprika zajedno. 

Čajevi od plodova biljke koju još uvijek nazivaju divljom ružom, šipurikom, divljim šipkom, pasjom ružom, šipurinom ili šepurikom, najefikasniji i najjeftiniji su način da ojačate organizam i time ga učinite otpornijim na prehladu, grip i kijavicu koji haraju u ovo doba godine.

Divlja ruža efikasna je i u liječenju proliva kod djece, pomaže i u slučaju oboljenja crijeva, olakšava otežano i bolno mokrenje, a pomaže i rastvaranje kamena u bubregu, pa ne postoji niti jedan razlog da suvi plodovi ove biljke ne budu uvijek pri ruci u svakom domaćinstvu.

Osim ploda, ljekovite su i latice cvijeta, jer zaustavljaju unutrašnje krvarenje iz želuca i pluća, regulišu grčeve u stomaku, a koriste se i u liječenju hemoroida.

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...