Pripremite tijelo za zimu

Da bi ste izbjegli česte prehlade i viruse, već danas počnite pripremati vaše tijelo za predstojeću zimu, unoseći 5 važnih materija u organizam.

Inulin
Ova biljna supstanca je ugljeni hidrat slatkastog ukusa. Ima ga u artičokama, cikoriji, bijelom i crnom luku i špargli. Inulin u nesvarenom obliku stiže do debelog crijeva, gdje hrani bakterije važne za imunitet i time podstiče njihovo razmnožavanje.

Magnezij
Riječ je o jednoj od najvažnijih mineralnih supstanci koja jača srce. Magnezijum je neophodan za prenošenje nervnih impulsa i kontrakciju mišića. To znači da nervi, koji kontrolišu rad srčanog mišića, mogu optimalno da rade samo ako ima dovoljno magnezijuma u organizmu.

Nedostatak magnezijuma povećava rizik od srčanih tegoba, grčeva u mišićima, a može doći i do gubitka osećaja u rukama i nogama. Magnezijumom su pretežno bogate biljne namirnice (proizvodi od integralnih žitarica, susam, semenke bundeve, mahunarke, povrće, koštunjavo voće), ali ima ga i u ribi i mesu.

Gvožđe
Crvena krvna zrnca sa hemoglobinom transportuju kiseonik do svih dijelova tijela. Jezgro hemoglobina je gvožđe, koje vezuje kiseonik. Budući da se gvožđe izbacuje iz organizma preko znoja, stolice, mokraće i krvi (za vreme menstruacije), u organizmu može da se javi nedostatak ako ishrana nije bogata gvožđem.

Posljedice su: hroničan umor, iscrpljenost, bledilo, podložnost infekcijama, anemija. Gvožđa ima u mesu, kobasicama, hlebu od integralnih žitarica, mahunarkama, mušmulama, smokvama i koštunjavom voću. Organizam bolje iskorištava gvožđe dobijeno od proizvoda životinjskog porekla (npr. junećeg mesa).

Nijacin (vitamin B3)
Riječ je o veoma važnoj hrani za mozak. Nijacin širi krvne sudove i aktivira neurotransmitere, koji su važni za optimalno prenošenje impulsa moždanih ćelija. Na taj način nijacin poboljšava koncentraciju i pamćenje, kao i sposobnost reagovanja. Piletina, meso, iznutrice, riječna i morska riba, kvasac, mlijeko, koštunjavo voće, mahunarke, zeleno lisnato povrće - sve ove namirnice sadrže dragocjenu energetsku supstancu nijacin.

Tijamin (vitamin B1)

Ovaj vitamin je neophodan da bi nervi imali dovoljno energije koja im je potrebna za prenošenje elektrienih impulsa (nadražaja). Nedostatak tijamina uzrokuje nervozu i razdražljivost, apetit slabi, a može da se javi i poremećaj sna. Tijamina ima u svinjskom mesu, proizvodima od integralnog brašna, grašku i pasulju.

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...