Započinjete dan kafom i ne preskačete ovaj ritual? Stručnjaci otkrivaju koliko šalica kafe je zdravo popiti dnevno

 

kafa_kofein_zdravlje

Osim što potiče energiju, kofein može smanjiti rizik od određenih negativnih stanja, a istovremeno može dovesti i do manje poželjnih učinaka poput glavobolje, zbunjenosti i visokog krvnog tlaka. Postoji li onda ispravan način i količina ispijanja kave kako bismo ostvarili samo pozitivne aspekte ovog svjetski popularnog napitka?

 

Prvenstveno treba prihvatiti kako je osnovni sastojak – kofein – stimulans koji djeluje na središnji živčani sustav. Stoga je bitno znati kako direktno utječe na njega. Nema hranjivu vrijednost i bezukusan je, a prema navodima Mayo klinike, odrasle osobe sigurno smiju konzumirati do 400 miligrama kofeina dnevno. A imate li istu rutinu i pijete jednak broj kafe svakog dana tada tijelo počinje razvijati toleranciju na koristi koje on inače nudi.

 

Osim što većinu održava budnima, kofein prema nekim studijama koje navodi Healthline, ima utjecaj i na umanjenje rizika od razvoja demencije. Umjerena konzumacija koja bi bila do četiri šalice dnevno u zdravih pojedinaca može pomoći pri zaštiti srca. Neka istraživanja tako sugeriraju kako pomaže umanjiti aritmiju, visoki krvni tlak jer su zrna kafe bogata magnezijem i kalijem koji su potrebni za ispravan rad srca. Ujedno, kao izvor antioksidansa kvalitetan su suborac pri ublažavanju rizika od dijabetesa tipa 2, depresije i Parkinsonove bolesti.

 

Kako onda kafa može štetiti?

Pripazite dakle na količinu, kako ne biste razvili toleranciju, a time i umanjili blagodati koje ovaj napitak donosi vašem organizmu. Ograničite svoju konzumaciju na do tri šalice dnevno za optimalni učinak jer osim tolerancije moguće je razviti i ovisnost jer je teško nadoknaditi prvotne efekte koji se osjećaju optimalnim unosom kafe.

 

Previše kafe može uzrokovati pojačano lupanje srca, anksioznost te nesanicu od koje pati sve više pojedinaca diljem svijeta. Kava na taj način mijenja ritam spavanja, a što može ostaviti dugoročne posljedice.

Zaključno, osim što je omiljeno piće mnoštva, kojim se započinje dan, važno je ograničiti koliko često ju pijete jer se time samo umanjuju njezine vrijednosti. Ne pretjerujte, već uživajte u ovom napitku.

(sensa)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...