Kako zaštititi kožu dojenčadi i male djece od sunca?

  

Dijete_Djeca_Karcinom-kože_Kreme-za-sunčanje_SPF_Sunce_UV-zračenje

Zaštita djece od štetnog UV zračenja nije važna samo kako bi izbjegli neposredne neugodne posljedice poput opeklina od sunca, već i kako bi smanjili rizik od razvoja karcinoma kože kasnije u životu.

 

Što je UV zračenje i zašto je štetno?

 

UV (ultravioletno ili ultraljubičasto) zračenje je dio elektromagnetskog spektra zračenja koje emitira Sunce. UV zračenje se dijeli u tri podskupine: UVA (320-400 nm), UVB (290-320 nm) i UVC (280-100 nm). Sve tri vrste UV zračenja mogu uzrokovati oštećenja kože. UVC zračenje dopire do Zemlje u zanemarivoj količini jer ga apsorbira ozonski sloj atmosfere. UVA zračenje uzrokuje tamnjenje kože, a UVB zračenje može uzrokovati opekline. I UVA i UVB zračenje mogu uzrokovati stanična oštećenja, preuranjeno starenje kože i karcinom kože.

 

UV zračenje i rizik za razvoj karcinoma kože

 

Učestalost melanoma, najopasnijeg oblika karcinoma kože, značajno se povećala proteklih desetljeća. Osobe rođene 1930.-ih imale su rizik od 1:1500 da tijekom života razviju melanom, a danas je taj rizik 1:30. Studije pokazuju da samo jedna epizoda težih opeklina od sunca (sa stvaranjem mjehura na koži) podvostručuje rizik razvoja melanoma tijekom života. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, 4 od 5 slučajeva karcinoma kože može se izbjeći, jer je oštećenje kože UV zračenjem moguće spriječiti. Procijenjeno je da se 50-80% oštećenja kože zbog izlaganja suncu dogodi u periodu djetinjstva i adolescencije. Zato je zaštitu od sunca potrebno provoditi od najranije dobi.

 

Jesu li kreme rješenje za zaštitu od sunca kod dojenčadi i male djece?

 

Mala djeca imaju značajno veću površinu tijela u odnosu na volumen. K tome koža malog djeteta ima tanji površni sloj koji omogućuje lakšu apsorpciju tvari nanešenih na kožu. Zbog toga Američka akademija za pedijatriju i ostala stručna pedijatrijska društva ne preporučuju primjenu krema za zaštitu od sunca kod djece mlađe od 6 mjeseci. Kako onda zaštititi malo dijete od sunca?

 

Ne izlazite s djetetom sredinom dana. Ljeti spriječite bilo kakvo izlaganje suncu u periodu od 10-17 sati.

Sklonite dijete u hlad. Najbolji je gusti prirodni hlad poput bogate krošnje drveća. Ako takva sjena nije dostupna, treba stvoriti hlad sjenilom za kolica, suncobranom ili šatorom. Izbjegavajte zaklanjanje djeteta u kolicima dekama i teškim ručnicima jer sprječavaju cirkulaciju zraka i mogu dovesti do pregrijavanja i dehidracije. Čak i u hladu zaštita nije potpuna zbog značajne količine UV zračenja koje se može reflektirati od vode, pijeska i betona. Tijekom vožnje autom zaštitite dijete sjenilom za prozor jer UVA zračenje prolazi kroz staklo.

Zaštite dijete od sunca primjerenom odjećom. Najbolje je da odjeća bude gusto tkana, od prirodnih materijala i da nije uska. Idealno bi bilo da cijele ruke i noge budu pokrivene odjećom. Šešir mora biti širokog oboda i pokrivati lice, uši i vrat. Bilo bi dobro da oči budu zaštićene sunčanim naočalama.

Dijete mora biti dobro hidrirano. Dijete mlađe od 6 mjeseci treba imati dodatne obroke majčinog mlijeka ili mliječne formule, a dijete starije od 6 mjeseci i dodatno vode između obroka.

Izlaganje malog djeteta suncu treba strogo izbjegavati. Ipak, kada to nije moguće, dozvoljeno je primijeniti malu količinu kreme za zaštitu od sunca na dijelove kože djeteta koji nisu prekriveni odjećom (lice, šake, stopala).

 

Kakve kreme za zaštitu od sunca postoje?

 

Kreme za zaštitu od sunca mogu sadržavati kemijske filtre koji se upijaju u kožu i tamo djeluju kao ‘spužva’ koja apsorbira UV zračenje i pretvara ga u toplinu koja se emitira kroz kožu. Druga vrsta zaštite su mineralni filtri koji djeluju kao fizikalna barijera na površini kože koja sprječava prodor UV zračenja. Kod djece se preporučuje koristiti kreme za zaštitu od sunca s mineralnim filtrima (najčešće cink oksid i titanov dioksid).

 

Koja su svojstva krema s mineralnim filtrima?

 

Prednost mineralnih filtara je da se ne apsorbiraju u kožu i imaju manji rizik iritacije osjetljive dječje kože. Osim toga djeluju neposredno po primjeni, a kemijske je filtre potrebno nanijeti 20ak minuta prije izlaganja suncu. Kreme s mineralnim filtrima mogu biti dosta guste i teško se razmazuju, pa na koži ponekad ostavljaju bijeli trag.

 

Na što treba obratiti pažnju kod izbora kreme za zaštitu od sunca kod djece?

 

Kod djece se preporuča korištenje krema koje sadrže samo mineralne filtre. K tome trebaju imati oznaku zaštite širokog spektra, što znači da blokiraju i UVA i UVB zračenje. Faktor zaštite od sunca (SPF – Sun protection factor) treba biti 30 ili više. Poželjno je da kreme budu vodootporne, što znači da će se tijekom kupanja zadržati na koži bar 40-60 minuta.

 

Zaštitu od sunca je potrebno redovito obnavljati

 

Kremu za zaštitu od sunca treba nanijeti u dovoljnoj količini, te je obnavljati svaka 2 sata, a i češće nakon kupanja, brisanja ili znojenja. Važno je zapamtiti da kreme služe da bi djecu zaštitili od sunca, a ne kako bi im omogućili dulji boravak na suncu.

(zdravobudi)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...