Kako je nastao kultni talijanski koktel Aperol?

 

aperol_vino_italija_austrija_koktel_ljeto_piće_liker

Omiljeni talijanski aperitivo u kojem se najčešće uživa nakon posla i u večernjim satima do prije dvadeset godina moglo se pronaći samo u talijanskim osterijama (konobama), ali danas je posvuda. Aperol Spritz nedavno je i proglašen omiljenim pićem prije večere u Italiji.

Za Aperol Spritz potrebno je tek nekoliko sastojaka – Aperol (gorko-slatki liker svijetlo narančaste boje), kockice leda, ohlađeni prosecco, gazirana voda i kriška naranče ili maslina za ukras. Encijan, rabarbara, kininovac, gorka naranča i aromatično bilje neki su od sastojaka likera koji su braća Barbieri predstavili 1919. na Međunarodnom sajmu u Padovi.

 

Dobitna kombinacija recepta

Korijeni Aperola Spritza vode nas u 19. stoljeće, kada je Austrija okupirala Veneciju i vladala njome desetljećima. Kako Austrijancima nije bilo po guštu venecijansko vino, uvezli su svoju tradiciju špricera, dodavanja gazirane vode u čašu bijelog vina. Ideja da prosecco zamijeni vino i razigra gorki liker došla je mnogo kasnije, kada su Mlečani zaključili da je razvodnjeno vino prelagano. Bez filozofiranja iskoristili su Aperol, Select, Campari ili Cynar i dobili posve novo piće.

Braća Luigi i Silvio Barbieri nakon sedam godina eksperimentiranja u očevoj destileriji došli su do dobitne kombinacije recepta, a liker se ubrzo počeo reklamirati kao piće s niskom količinom alkohola od kojeg se lakše mršavi. 

Padova, Venecija, Treviso i Vicenza objeručke su se prihvatile slaganja novog koktela, a svaki grad imao je nešto drukčiji recept. Do kasnih 90-ih, srednjovjekovni trgovi i kamene uličice Padove petkom uvečer bi se napunile veselim studentima koji su uživali u Aperol ili Campari Spritzevima.

 

Tajna uspjeha

Kako bi osigurao kontrolu nad venecijanskim tržištem, Campari je kupio Aperol 2003. i proširio ga po Milanu, gdje se počeo posluživati u elegantnoj balon-čaši. Visoka čaša simbolizirala je uzdizanje pića od skromnih osterija u barove više klase, a ciljana publika postali su ambiciozni milanski šmekeri i yuppiji. Nakon toga, narančasti val se počeo fino valjati.

Neki će reći da je tajna uspjeha u boji koja asocira na zalazak sunca u more i pogledu s ljetne terase, a drugi ističu dobitnu kombinaciju aromatičnih okusa i naranče. I dok svijet još nije bio spreman za intenzivnu gorčinu Camparija, Aperol im se s vremenom uvukao pod nepca.

Istinski ljubitelji narančastog pića ipak nisu bez prigovora. Smeta im što je originalnu maslinu izgurala naranča koja nema dašak potrebne slanosti da bi ublažila slatkoću pića. U ozbiljnijim venecijanskim barovima masline i dalje plivaju Aperol Spritzom, povremeno stvarajući nelagodu gostima koji ne znaju što bi s košticom. U Trevisu se pak dodaje i naranča i maslina, kao i više leda i Aperola. U Veneciji gosti polako posežu za manje slatkim Select Spritzom, a u Padovi se ponekad i nađe kombinacija Campari i Aperola ili Cynara.

"Aperol Spritz je himna sporosti. Želja za produljenjem trenutka prije večere. To je izgovor da pijemo, grickamo i ostanemo još malo zajedno prije odlaska kući", lijepo kaže gastronomska stručnjakinja Eleonora Cozzella za bbc.com.

(bljesak)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...