Šta je "2-2-2 metoda" za gubitak težine?

 

zdravlje_mršavljenje_vježbe_ishrana_magazin

Ako želite da promenite svoju ishranu, mi smo tu da podijelimo režim koji se zove "2-2-2 metoda" za mršavljenje.

 

To je u suštini kombinacija zdravih prehrambenih navika, posta i snažne vježbe. Kao i kod svake rutine mršavljenja, ova konkretna možda nije za svakoga.

 

Što se tiče samog naziva, tri "dva" predstavljaju prvo dva za dvije različite vrste obroka: masne obroke i obroke bogate ugljikohidratima. Druga dva predstavlja aspekte koji se ne odnose na hranu kao što su sedmična vaganja i introspektivno vođenje dnevnika, dok treće dva predstavlja vježbu koja se sastoji od tjelesne težine i/ili intervalnih treninga visokog intenziteta.

 

"Metoda 2-2-2" objedinjuje keto, povremeni post, obroke s ugljikohidratima i intervalni trening visokog intenziteta (HIIT).

 

"Teorija je da povećate svoju metaboličku fleksibilnost kako biste uspješno sagorjeli i masti i ugljikohidrate kako biste izgubili težinu. Izmjenjuje se između dvije vrste obroka: masnih obroka i obroka bogatih ugljikohidratima, dvije taktike koje se ne odnose na hranu kao što su sedmično vaganje i vođenje dnevnika, te dva treninga u HIIT stilu", objašnjava Amy Goodson, registrirana dijetetičarka i certificirana specijalista za sportsku dijetetiku.

 

Iako nije bilo studija koje bi povezale ovaj određeni plan ishrane s gubitkom težine, postoje istraživanja koja podržavaju svaku komponentu. Na primjer, prema studiji objavljenoj u BMJ Open Sport & Exercise Medicine, izvođenje HIIT treninga može dovesti do gubitka težine i povećanja kardiorespiratorne kondicije. Druga studija je otkrila da je keto dijeta značajno smanjila indeks tjelesne mase (BMI) i tjelesnu težinu među učesnicima.

 

"'Metoda 2-2-2' može promovirati određenu metaboličku fleksibilnost i pomoći nekim pojedincima da prođu kroz platoe mršavljenja, ali ovo je plan koji je teško slijediti. Sa stajališta registrovanog dijetetičara, ne pruža uravnoteženu ishranu, što ga čini manje održivim od drugih dijeta s kontroliranim unosom kalorija s manje ekstremnih mjera", ističe.

(klix)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...