Kako prepoznati domaće jagode

 

domaće-jagode_jagode_savjeti_voće_hrana

Jagode su simbol ljeta, a njihova sezona donosi radost mnogima. Iako su ove crvene poslastice pune vitamina i minerala te mogu imati brojne zdravstvene prednosti, često je izazov prepoznati domaće jagode od uvoznih.

 

Ako nemate sreću da ih uzgajate u vlastitom vrtu, prisiljeni ste ih kupovati na tržnicama ili u prodavnicama. Kako bi izbjegli jagode koje su bez ukusa i mirisa, potrebno je obratiti pažnju na nekoliko ključnih stvari.

 

Prvo, imajte na umu da su jagode poznate po tome da pomažu u održavanju zdravlja srca, jačaju imunitet, smanjuju holesterol, smanjuju rizik od upala i podstiču zdravlje crijeva. Međutim, nije svaka jagoda ista, a neke su uzgajane s više pesticida i aditiva.

 

Prema ljekarima sa Univerziteta Oksford, jagode treba konzumirati umjereno, samo dva do tri puta sedmično, najbolje između 17.00 i 19.00 sati, i to bez dodatnog šećera. Ali, kako odabrati najbolje jagode?

 

Kako prepoznati domaće?

Ako su jagode dostupne tokom cijele godine u marketima, velika je vjerovatnoća da su uvozne. Prave domaće jagode obično se pojavljuju kasnije na policama i na tržnicama. Ključni pokazatelji domaćih jagoda su boja, miris i unutrašnja struktura. Domaće jagode imaju jarko crvenu boju i prepoznatljiv miris koji podsjeća na zemlju. Njihova unutrašnja struktura takođe je različita – one imaju puno sjemenki i duboko su crvene iznutra.

 

Uvozne jagode, s druge strane, često su svijetloružičaste iznutra i sadrže manje sjemenki. Ako primijetite crvenu boju unutar uvoznih jagoda, to može biti znak da su tretirane pesticidima. Stabljika zdrave domaće jagode trebala bi biti svjetlozelene boje i mirisati na zemlju. Takođe, domaće jagode ne moraju uvijek izgledati savršeno – mogu biti nepravilnog oblika i manje estetski privlačne, ali to je zapravo dobar znak jer znači da nisu tretirane pesticidima.

 

Dakle, prilikom biranja jagoda, obratite pažnju na boju, miris i unutrašnju strukturu. Domaće jagode mogu izgledati manje savršeno, ali nude bogatiji ukus i manje rizika od pesticida. Ako imate mogućnost, uvijek je bolje podržati lokalne proizvođače i uživati u svježim, prirodnim plodovima, piše Lola.

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...