5 razloga zašto svaki dan trebaš početi čašom vode s limunom

 

zdrave-navike_limun_voda-s-limunom_zdrav-napitak

Ako se želiš osjećati bolje i već na početku dana učiniti nešto dobro za svoje zdravlje, neka tvoj prvi jutarnju napitak ne bude kava - evo i 5 razloga zašto

 

Kad ustaneš, što je prvo što popiješ? Ne, šalica kave nikako nije najbolji izbor - iako je mnogima upravo to dugogodišnja navika. Neki umjesto kave piju čaj, ali rijetko tko dan započinje čašom vode s limunom - a upravo je to najbolji mogući izbor kad su u pitanju naše zdravlje, ali i ljepota. Pri tom, važno je da voda bude optimalne temperature - niti prevruća, niti prehladna. Najbolji izbor je voda sobne temperature jer tako organizam neće trebati prilagođavati temperaturu napitka i na to trošiti energiju, piše Žena.

 

Kako pripremiti zdravu vodu s limunom

 

Postupak je zaista vrlo jednostavan. Kad ustaneš prokuhaj litru vode iz slavine. U međuvremenu iscijedi pola dobro opranog limuna, a drugu polovicu nareži na tanke ploške. Ako je moguće, uvijek koristi organske limune jer nisu kontaminirani štetnim tvarima. Čim voda zakipi dodaj joj svježe iscijeđeni sok i kriške limuna te pusti da se napitak kratko ohladi do sobne temperature. Po želji možeš dodati i čajnu žličicu meda.

 

Vodu s limunom najbolje je popiti na prazan želudac, a evo koji su benefiti ove zdrave navike:

 

Bolji rad imunološkog sustava

Nevjerojatno, ali istinito: obična voda u kombinaciji s limunom značajno doprinosi jačanju našeg imunološkog sustava. Poznato je kako su limuni bogati C vitaminom, kao i antioksidansima. Antioksidansi potiču detoksikaciju organizma, a osim toga imaju antibakterijska svojstva. Također, kiselina limuna ima alkalni učinak na organizam.

 

Potiče detoksikaciju i rad probave

Nutritivne tvari kojima je bogato ovo citrusno voće potpomaže jetru u izlučivanju otpadnih tvari iz tijela.

 

Jedno je istraživanje iz 2022. otkrilo je da kiselina u soku od limuna potiče lučenje želučane kiseline koja se proizvodi u želucu i pomaže tijelu da razgradi i probavi hranu. U istraživanju koje je provedeno godinu dana ranije, sudionici su pili 300 ml vode ili vode s limunom prije jela tijekom 4 tjedna. Uzorci stolice prikupljeni su prije i nakon toga te je analizirana crijevna mikrobiota. Tako je otkriveno kako unos vode s limunom prije obroka potiče probavu i peristaltiku, točnije, potiče kontrakcije nalik valovima koje pomažu u kretanju hrane kroz probavni trakt.

 

Pomaže kod mršavljenja

Pijenje vode s limunom može svakog jutra pomoći će ti da povećaš ukupni unos vode u danu, a poznato je kako se preporučuje pijenje dovoljno vode svima koji žele skinuti višak kilograma. Naime, u istraživanju iz 2018. godine istraživači su otkrili da su sudionici koji su pili vodu prije obroka jeli manje hrane od sudionika koji nisu pili vodu prije jela. Pri tom, sudionici u istraživanju nisu naveli da se osjećaju manje sito, unatoč tome što su jeli ukupno manje hrane, piše Healthline.

 

Podiže energiju

Možda misliš da te ujutro može razbuditi jedino šalica kave. Ali daj šansu vodi s limunom i ostat ćeš iznenađena. Ovaj zdravi napitak trenutno daje energiju, ali osim toga popravit će i tvoje raspoloženje - osjećat ćeš se bolje i poletnije.

 

Štiti našu kožu

Limun je doista čudesno voće jer sadrži veliku količinu flavonoida i antioksidansa koji štite od štetnog djelovanja slobodnih radikala. Slobodni radikali nastaju uslijed intenzivnog UV zračenja. Uz ovo, enzimi u limunu potiču proizvodnju kolagena, a svi znamo koliko je to važno za zdravu, lijepu i sjajnu kožu. Naravno, i sama voda pomaže nam održati kožu hidratiziranom, mladolikom i blistavom.

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...