Počela je sezona tulipana: Imamo 6 trikova uz koje će u vazi izgledati svježe duže od tjedan dana

 

tulipani_cvijeće_rezano-cvijeće_ukrašavanje-doma_savjeti_green_journal

Tulipani su izdržljivo cvijeće. Dobro podnose varljivo ranoproljetno vrijeme pa ne čudi što danima mogu uspijevati u vazi s vodom uz prilično malo održavanja. A ako im pružite malo dodatne ljubavi i brige, to vrijeme možete produljiti za još nekoliko dana. Otprilike tjedan dana je realno za očekivati. U nastavku pročitajte nekoliko jednostavnih i korisnih savjeta stručnjaka uz koje će vam rezani tulipani izdržati dulje nego inače.

 

Odaberite buket koji još nije u potpunosti procvao

Ključni savjet je da u trgovini odaberete buket s cvjetovima koji se još nisu potpuno otvorili. To je pomalo kontraintuitivno jer cvijeće koje je otvorenije lakše privuče pažnju, ali faza u kojoj je najbolje kupiti ih je kada je većina cvjetova zatvorena. Dio uživanja u ljepoti tulipana je gledati ih kako se otvaraju i mijenjaju. Na taj način svjedočite cijelom životnom ciklusu na svom kuhinjskom stolu.

 

Dobra je ideja i kupiti lokalno uzgojene tulipane. Naime, tulipani lokalnih uzgajivača obično budu svježiji jer manje vremena provedu u transportu. Puno je manja vjerojatnost da je buket s tržnice proveo dane u dostavnom kamionu.

Uklonite sve lišće ispod vodene linije

Nakon što stignete kući sa svojim novim buketom, nastojte ga staviti u vodu što je prije moguće. No budite oprezni i prvo uklonite sve lišće koje će doći u dodir s vodom. Lišće koje stoji u vodi može istrunuti i potaknuti rast bakterija, što može skratiti život tulipana.

 

Odrežite stabljike pod kutom

Vjerojatno ste već čuli za ovaj savjet jer je primjenjiv na sve rezano cvijeće. Tulipane biste trebali rezati pod kutom jer će to omogućiti veću površinu za upijanje vode na dnu stabljike, što će rezultirati hidratiziranijim cvijećem. Stručnjaci također predlažu rezanje stabljika na tulipanima za oko 1 cm svaki dan, jer će to pospješiti upijanje i produljiti život cvijeću.

Održavajte vazu i vodu čistima

Kada je riječ o očuvanju tulipana, tajna je u čistoj vodi. Naime, bakterije uzrokuju kvarenje cvijeća na isti način kao i s hranom. Stručnjaci predlažu mijenjanje vode tulipanima svaki dan. Neki će ljudi reći da vodu možete mijenjati svaki drugi dan ili svaka tri dana, ali čak i nakon dva dana voda može postati mutna. Jednako je bitno da od samog početka koristite čistu posudu. Ako primijetite bilo kakve ostatke od prošlih buketa ili bilo kakve nove nakupine, čim prije je dobro operite sapunom i vodom.

 

Dodajte malo prihrane za rezano cvijeće u vodu

Tulipani se ponekad prodaju zajedno s paketićem prihrane za biljke. Ovaj dodatak za vodu ima dvostruku svrhu - opskrbiti cvijeće hranjivim tvarima i održati vodu čistom. Međutim, postoji velika vjerojatnost da ga krivo koristite. Umjesto da cijeli paket odjednom bacite u vazu, dodajte samo malu količinu svaki put kada promijenite vodu. Stručnjaci preporučuju korištenje jedne četvrtine do maksimalno jedne polovine pakiranja za veliku vazu.

 

Ako tulipani koje ste kupili nemaju paketić prihrane uz sebe, postoji način kako možete doskočiti tome. U tom slučaju u vazu s cvijećem možete dodati kap izbjeljivača koji će održavati čistoću vode. Ovo je trik koji uzgajivači cvijeća koriste kako bi cvijeće dulje održali svježim. Također možete napraviti vlastitu prihranu za cvijeće koristeći kombinaciju šećera, izbjeljivača, soka od citrusa i vode.

Strateški ih smjestite u svom prostoru

Mjesto na kojem odlučite izložiti svoje šarene tulipane također utječe na njihov vijek trajanja. Kako biste izbjegli njihovo rano propadanje, držite ih podalje od izravne sunčeve svjetlosti. Naime, cvijeće stari na vrućini, tako da topli sunčani prozor nije najbolje mjesto za njega.

 

Prije nego što odete na spavanje, najbolje je da buket stavite na hladno i tamno mjesto, što će cvjetove potaknuti da uđu u stanje mirovanja umjesto da procvjetaju preko noći. Nekim stručnjacima je omiljeno mjesto za pohranjivanje tulipana preko noći garaža. U njoj se tijekom hladnih noći temperatura spusti čak do 4 °C.

 

Ako nemate garažu ili je vrijeme pretoplo, možete ih čuvati i u hladnjaku. Samo pazite da budu dalje od svježeg voća kao što su jabuke, banane, avokado, dinja, rajčice ili kruške. Oni proizvode plin etilen koji uzrokuje brže sazrijevanje svježih plodova i cvijeća. To također znači da ni kuhinjski pult pored zdjele s voćem nije idealno mjesto ako želite dugo uživati u buketu tulipana.

(centarzdravlja)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...