Ukusno i niskokalorično: Ovo voće štiti tijelo poput oklopa

 

dnk_vitamini_minerali_antioksidansi_antocijaninimi_niskokalorično_zdravlje_voće_borovnice_holesterol_masnoće-u krvi

Dr. Neil Pauvlin doktor je regenerativne medicine te više od 20 godina istražuje dugovječnost i pomaže ljudima da razviju zdrave navike kako bi živjeli duže. Borovnice su jedna od namirnica koje svakodnevno jede kako bi potaknuo dugovječnost. Ukusne su, niskokalorične i pune vitamina i antioksidansa koji poput oklopa štite tijelo od infekcija.

 

Borovnice su pune antioksidansa koji pomažu u odbrani zdravih ćeija, sprečavaju daljnja oštećenja i uključeni su u procese koji popravljaju DNK. Bogate su i antocijaninima, koji su odgovorni za njihovu plavu boju. Osim što uzrokuju živopisnu boju, smatra se da antocijanini poboljšavaju kognitivnu izvedbu i vaskularnu funkciju, piše Gloria.hr.

 

Jedan od načina kako borovnice smanjuju rizik od bolesti je smanjenje nivoa LDL ("lošeg") holesterola u krvi. To je vrsta holesterola koja se nakuplja u arterijama ako ga je previše u krvotoku.

 

Istraživanje objavljeno u časopisu The Journal of Nutrition pokazalo je da su sudionici koji su jeli borovnice imali 27 posto niži nivo LDL holesterola u samo osam sedmica, smanjujući rizik od metaboličkog sindroma i drugih rizika od kardiovaskularnih bolesti.

 

Studije su otkrile da antioksidansi u borovnicama mogu utjecati na područja mozga koja su ključna za inteligenciju. Jedna studija na više od 16.000 ljudi otkrila je da su borovnice i jagode povezane s odgađanjem mentalnog starenja do dvije i po godine.

 

Borovnice pomažu poboljšati sportske performanse i sagorjeti masnoću, tvrde američki istraživači koji su otkrili da svakodnevno konzumiranje 25 grama smrznutih borovnica ili šoljice svježih borovnica potiče tijelo da sagorijeva više masti tokom vježbanja.

 

Borovnice se mogu jesti svježe, zamrznute, osušene, u obliku pekmeza ili sirupa. Koristite li zamrznute ili osušene borovnice, provjerite deklaraciju proizvoda kako ne bi sadržavao dodane šećere. Kad birate džem ili pekmez od borovnica, dajte prednost proizvodima koji ne sadrže sladila, sokove ili druge aditive.

 

Osobe koje uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi, poput varfarina, ne bi smjele naglo povećati unos borovnica ili nekog drugog važnog izvora vitamina K, koji ima ključnu ulogu u zgrušavanju krvi i može utjecati na djelovanje lijeka protiv zgrušavanja krvi.

(faktor)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...