Konzumiranje šparoga dobro je za zdravlje: Šest razloga zašto ih trebamo jesti

 

zdrava-hrana_zdravlje_nutricionizam_šparoge_zdravlje-kože_bhavisha-khuman_ljepota_povrće 

Više puta smo čuli da trebamo jesti povrće kako bismo ostali zdravi. Dok se špinat, grah i brokula nalaze u našoj prehrani, šparoge se često izostavljaju.

 

Ipak, trebali bismo ih češće jesti jer su prepune vitamina i minerala koji nude brojne zdravstvene prednosti. Nutricionistica i dijetetičarka Bhavisha Khuman navela je šest razloga zašto je konzumiranje šparoga korisno za zdravlje.

 

1. Održavaju cjelokupno zdravlje

Šparoge su prepune bitnih hranjivih tvari, poput vitamina A, C i K te kalija. Ove hranjive tvari igraju ključnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja, uključujući jačanje imuniteta.

 

2. Pridonose mršavljenju

Šparoge sadrže dijetalna vlakna koja pomažu u probavi i regulaciji razine šećera u krvi. Vlakna također stvaraju osjećaj sitosti, što može biti odlično za kontrolu težine. Šparoge imaju relativno malo kalorija, ali pružaju bitne hranjive tvari, što ih čini izvrsnim izborom za one koji žele smršavjeti.

 

3. Potiču zdravlje kože

Šparoge su izvor antioksidansa koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu, smanjuju rizik od kroničnih bolesti i promiču zdravlje kože.

 

4. Korisne su za zdravlje probavnog sustava

Vlakna koja se nalaze u šparogama mogu pomoći u redovitom pražnjenju crijeva i tako promicati zdravlje crijeva, rekla je Khuman za Health Shots.

 

5. Imaju diuretski učinak

Šparoge imaju blagi diuretski učinak koji može pomoći u izbacivanju viška soli i vode iz tijela. To u konačnici može dovesti do nižeg krvnog tlaka.

 

6. Afrodizijak su

Šparoge se također često povezuju s afrodizijačkim svojstvima, ali njihov učinak na seksualno zdravlje nije znanstveno dokazan. Ideja da bi šparoge mogle poboljšati seksualnu izvedbu ili libido vjerojatno proizlazi iz visokog udjela hranjivih tvari, što može pridonijeti općem blagostanju i vitalnosti, objasnila je Khuman.

 

Konzumiranje šparoga može pridonijeti održavanju cjelokupnog zdravlja, poticanju gubitka težine i smanjenju krvnog tlaka. S obzirom na bogatstvo vitaminima i mineralima, šparoge su svestrano povrće koje nudi brojne zdravstvene prednosti.

(index)

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO