Čarobni amarilis... Cvijet je koji može iznova cvasti 75 puta

 

cvijeće_green_vrt_amarilis_zadovoljna_dom

Veliki raskošni cvjetovi amarilisa ili, kako ga još nazivaju, prugastoga sunovrata ili vitezove zvijezde uljepšavaju prostor i u zimskim mjesecima. Iako se mnogi još nisu s njim upoznali, oni koji su ga barem jednom vidjeli žele njegovom ljepotom obogatiti svoj životni prostor.

 

Prekrasan prizor rascvjetane balkonske gredice ili teglice na prozoru punog lukovičastog cvijeća – zumbula, tulipana i narcisa, rapsodija je boja i mirisa koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. 

U moru proljetnica jedan cvijet koji će zasigurno privući vašu pozornost i koji ćete poželjeti u svojem domu ili vrtu jest amarilis. Već samo ime cvijeta govori nam koliko je poseban. Naime, ta lukovičasta biljka potječe iz tropskog područja Amerike i sadi se od početka studenog pa do veljače, a cvjeta u svibnju i lipnju, tako da ako mislite da ste zakasnili kako biste je posadili, još niste.

 

Amarilis ima uske duge listove i uspravnu čvrstu stapku koja nosi upadljive, raskošne i krupne cvjetove u obliku trube. Cvjetovi te atraktivne biljke mogu se naći u purpurnoj, narančastoj, crvenoj i bijeloj boji ili pak dvobojni, a tolika raznolikost čini je iznimno privlačnom.


Križanjem sorta na našem tržištu mogu se pronaći različite varijacije u veličini i obliku, pa su poznate mini i visoke forme, duplih ili jednostavnih cvjetova.

 

Neke od zanimljivosti cvijeta su da sama lukovica može trajati i do 75 godina, a pojedine vrste imaju promjer cvjetova do šest centimetra.


Ako se pripremate izreći sudbonosno da, razmislite o amarilisu jer bi se on zasigurno idealno uklopio u romantični buket ili kao samostalna cvjetna dekoracija na stolu.
(zadovoljna)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...