Zlatan savjet za sezonu zabava... Oporavite se od nespavanja u samo 20 minuta

 

praznici_blagdani_sjedilački-način-života_fizička-aktivnost_tjelovježba_zdravlje_problemi-sa-spavanjem_nesanica_mentalno-zdravlje

Kako spavate posljednjih dana, tjedana, mjeseci? Ne možete zaspati? Svako se malo budite? Ne spavate ni blizu onoliko koliko biste htjeli i/ili koliko vašem tijelu treba? Cijeli svijet trese pandemija nesanice, a istraživanja provedena na ovu temu pokazuju da je situacija iz godine u godinu sve gora pa je tako ove godine 39% Amerikanaca patilo od nekog oblika poremećaja spavanja, dok isti problem ima čak 43% susjeda nam Talijana.

 

No, ako i ne patiš od nesanice, ovih ti dana vjerojatno nedostaje sna. Prvo se ubijamo da sve stignemo do Božića: ispeći kolače, očistiti kuću, kupiti sve poklone, obaviti nabavku, pripremiti sve za goste... a navečer su tu i druženja, do kasno u noć, advent, ponoćka, doček Nove godine... Znamo je kako je drugi dan, nisu samo pospanost i umor posljedice nespavanja. Tu su i glavobolja, nedostatak koncentracije... uz koje i najjednostavnije obaveze i zadaci postaju silno naporni. 

 

Nova studija Sveučilišta Portsmouth mogla bi, čini se, imati rješenje za takve probleme. Istraživanje je pokazalo da 20-minutna kardiovaskularna vježba umjerenog intenziteta (u ovom slučaju je to bila vožnja bicikla) ​​može poboljšati kognitivne performanse dan nakon neprospavane noći. “Vježbe poboljšavaju i održavaju u formi naše kognitivne performanse,” kaže dr. Joe Costello te dodaje kako je ovo prva studija koja sugerira da vježbe poboljšavaju kognitivne performanse i nakon pune i djelomične deprivacije sna.

 

Bez obzira na to jesu li u pitanju roditelji malog djeteta, nesanica uzrokovana stresom ili nedostatak sna kao posljedica ludog provoda, smatra se da znojenje može promijeniti količinu hormona koji djeluju na mozak, kao i da pomaže u cerebralnom protoku krvi, uzbuđenju i motivaciji. Drugim riječima - naša kognitivna sposobnost, uključujući naše emocionalno stanje, raspon pažnje i naše rasuđivanje, ne moraju trpjeti.

 

A kako točno izgleda 20 minuta kardiovaskularne vježbe umjerenog intenziteta? U studiji su sudionici vozili bicikl, ali istoj će svrsi poslužiti i druge dobre aktivnosti poput planinarenja, plivanja, plesa, brzog hodanja, aerobika u vodi, rolanja ili čak guranja kosilice, a što znači da se i vrtlarenje očigledno računa.

 

Ako je vjerovati nedavnim znanstvenim istraživanjima, 20 minuta je čarobna brojka koja pomaže kod kognitivnih performansi, dok je druga studija 'British Journal of Sports Medicine' otkrila da 22 minute umjerene do tjelesne aktivnosti svaki dan mogu biti dovoljne da se suprotstave negativnim zdravstvenim učincima sjedilačkog načina života na fizičko i mentalno zdravlje. Dakle, koliko god nam primamljivije zvučalo 20 minuta Netflixa, od nešto aktivnijih dvadesetak minuta možemo se osjećati značajno bolje. Ako se nas pita, apsolutno vrijedi isprobati!

(miss)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...