Četiri stvari potrebne ženi u četrdesetima za prekrasnu kožu

 

ljepota_njega-kože_retinol_četrdesete

Briga o koži u četrdesetim godinama može ponekad izgledati kao borba sa vjetrenjačama. Poslije četiri decenije izlaganja kože suncu, provođenja vremena u prilično zagađenoj životnoj sredini i spavanja na strani ili stomaku, vaša koža počinje da pokazuje “pohabanost” savremenog života. Tamne mrlje, diskoloracija, bore i neujednačena tekstura – ovi znaci starenja potpuno su normalna pojava tokom četrdesetih godina, čak i kod žena koje imaju dobre navike.

 

Sve ovo ne znači da morate prihvatiti izgled kože onakvim kakav je. Istina je da i dalje imate dovoljno vremena da spriječite nastanak oštećenja kože, kao i da popravite oštećenja koja već imate. Evo koje četiri stvari trebate raditi da biste imali prekrasnu kožu u četrdesetima i godinama koje dolaze.

 

Zamijenite proizvode za njegu kože

U četrdesetim, proizvodnja prirodnih masti i ulja vaše kože se usporava pa je manje vjerovatno da ćete imati bubuljice, ali je veća vjerovatnoća da će koža postati suva. Ukoliko ste koristili gel za čišćenje masne kože, zamijenite ga blažim opcijama koje vam neće isušiti kožu.

 

Pjenaste formule (njihovi površinski aktivni sastojci mogu uticati na isušivanje kože) zamijenite kremastim sredstvima za čišćenje lica i micelarnom vodom. Takođe, razmislite i o tome da zamijenite toner na bazi alkohola (opet – alkohol isušuje kožu).

 

Istovremeno, bilo bi mudro da se odlučite za “bogatije” hidratantne kreme, koje će vašem licu dati neophodnu vlažnost i pomoći mu da vrati prirodni sjaj. Najbolje je da potražite one koje sadrže hijaluronsku kiselinu, jer mogu pomoći licu da vrati mladalački sjaj i izgled.

 

Koristite sastojak protiv starenja

Bez izgovora: svaka žena bi trebalo da koristi retinol prilikom režima uljepšavanja. Ovaj koncentrisani oblik vitamina A jedan je od najefikasnijih sastojaka protiv starenja.

 

Osim što koži pomaže da ujednači teksturu i bude glatka, retinol stimuliše i proizvodnju kolagena, što postaje presudno u četrdesetim godinama (s obzirom na to da se količina kolagena u koži u ovoj životnoj dobi smanjuje, a što dovodi do stvaranja sitnih linija i bora).

 

Birajte pravu podlogu

Naravno, tečni i kremasti puderi ponekad vam mogu dati svjež izgled. Međutim, kremasta šminka za lice najčešće se smiješta u sitnim linijama i borama, a usljed čega izgledate starije (a veoma je očigledno da ste nanijeli šminku).

 

Mineralna kozmetika srednje ili jače prekriva kožu, a mnogo duže se zadržava na koži od tečnih verzija. Za najbolje prekrivanje, birajte mineralne pudere koji sadrže liskune (grupa silikatnih minerala), jer oni na najsuptilniji način odbijaju svjetlost pružajući koži njen prirodni sjaj.

 

Profesionalni piling

Piling je jedna od najjednostavnijih stvari za trenutno mladolikiji izgled kože u četrdesetima. Definitivno je potrebno da koristite piling sa alfa-hidroksi kiselinama, ali još bolje rezultate možete vidjeti ukoliko odlučite da se obratite profesionalcima.

 

Na svakih jedan do tri mjeseca posjetite licenciranog kozmetičara ili dermatologa da biste uradili mikrodermoabraziju (kontrolisano odstranjivanje zadebljanog i izumrlog sloja kože s ciljem uklanjanja neželjenih promjena koje se dešavaju usljed starenja kože) ili blagi hemijski piling, a što znatno može poboljšati teksuturu kože za manje od sat vremena. Pored toga, možete se odlučiti i za dermaplaning, ukoliko niste pristalica hemijskog pilinga, jer vam i ova metoda može pomoći da vam koža izgleda mlađe.

(minimagazin)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...