Zbog čega biste trebali što više jesti nar: Očuvanje zdravlja srca i prostate su samo neke od prednosti

 

nar_šipak_antioksidansi_vitamini_minerali_zdravlje_srce_vitamin-c_nuticionizam_hormon-sreće_ešerihija-koli_stafilokoka_prostata_zglobovi_holesterol_zdravlje_krvni-pritisak

Nar ili šipak je voće koje je poznato kao simbol zdravlja i vječnog života. Iz tog razloga biste ga trebali konzumirati što više.

 

Jedan nar zadovoljava čak 16 posto dnevnih potreba organizma za vitaminom C. Nutricionisti preporučuju da se jede na prazan stomak. Ukoliko patite od bolova u zglobovima, konzumirajte nar jer on sadrži flavonole koji smanjuju otoke.

 

Osim toga, u naru se nalazi i antioksidant punicalagin koji ima sposobnost očuvanja srca i krvnog sistema. Ako ga konzumirate redovno, snizit ćete krvni pritisak i loš holesterol.

 

Jedna čaša soka od nara dnevno će očuvati i zdravlje prostate i smanjiti šansu za pojavu erektilne disfunkcije. Također uništava bakterije u organizmu poput ešerihije koli i stafilokoka.

 

Ukoliko ste pod stresom, nar će potaknuti stvaranje serotonina, poznatijeg kao hormon sreće te ćete se za kratko vrijeme početi osjećati mnogo bolje, tj. raspoloženije.

 

Istraživanja su pokazala i da je nar efektan u sprečavanju nastanka raka pluća, dojke, prostate, debelog crijeva i kože.

(klix)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...