Tirkizno jezero na sjeveru Italije ostavlja bez daha

 

Jezero-Sorapis_sjever_Italija_Dolomiti_planine_priroda_putovanja_tirkizna_jezero:šuma_odmor

Jezero Sorapis smjestilo se na sjeveru Italije, u Dolomitima (u planinskom lancu Sorapiss), i jedno je od najposebnijih jezera svijeta. Karakterizira ga nevjerojatno tirkizna boja vode, a osim toga, okruženo je planinskim vrhovima te vrlo često i oblacima. Ljepota prirode ovdje djeluje čak i pomalo nerealno. Do jezera se može doći samo pješice ili helikopterom, a ako se odlučite pješačiti, čeka vas pravi hiking! Naime, jezero se nalazi na nadmorskoj visini od 1925 metara iznad razine mora. Najveći grad blizu jezera je Cortina d’Ampezzo, popularan planinarski i skijaški resort udaljen 12 kilometara.

 

Odakle takva tirkizna boja?

Navikli smo na plava, zelena, a vrlo često i mutna jezera puna mulja i lopoča, no ovakvo jezero još nismo vidjeli. Odmah smo se zapitali, odakle jezeru takva boja? Jezero Sorapis svoju tirkiznu boju može zahvaliti ledenoj prašini s obližnjih planina i ledenjaka koji ga okružuju. Dno jezera obloženo je vapnencem koji mu daje boju i “mliječni” izgled. Nijanse tirkizno plave boje mijenjaju se ovisno o vremenskim uvjetima.

 

Zahvaljujući svojoj posebnoj boji, ali i sve češćim objavama na društvenim mrežama, posebice Instagramu, jezero je steklo veliku popularnost i posjećenost u posljednjih nekoliko godina.Hiking do jezera okruženog planinskim vrhovima

Pješačka staza do Lago di Sorapis ubraja se među popularnije planinarske izlete u Dolomitima. Do jezera Sorapis će vam trebati 2-2,5 sata pješačenja, odnosno penjanja, a svaka minuta isplati se čim stignete i ugledate jezero. Prvi dio hikinga je jednostavan i nije jako naporan, pratite šumski put uz blage uspone. Kako se penjete, put postaje zahtjevniji i strmiji. Oni koji su posjetili jezero Sorapis svjedoče o impresivnim prizorima i za vrijeme penjanja i spuštanja, koji neke čak očaraju i više od samog jezera.

 

Važno je napomenuti kako jezero nije moguće posjetiti zimi, pa se na ovaj pothvat treba uputiti za toplijih proljetnih, ljetnih ili ranih jesenskih mjeseci. Najvažnije je biti ispravno odjeven i obuven, dok su dobre cipele za planinarenje obavezne. Kupanje u jezeru nije dozvoljeno, kao niti vožnja brodovima i čamcima.


PIŠE: LUCIJA ZIDIĆ/Journal

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO