Napitak koji se smatra zdravim zapravo uzrokuje upale i salo na stomaku

 

debljanje_sok_voće_fruktoza_voćni-sok_debljanje_salo-na-stomaku_klix_upale_zdravlje

Premda je decenijama važio za zdravi napitak koji poboljšava cjelokupno zdravlje, voćni sok može biti krivac za nakupljeno salo na stomaku.

 

U neprestanoj potrazi za boljim zdravljem i blagostanjem te mršavljenjem često tražimo pića koja obećavaju da će povećati našu vitalnost, podržati naše ciljeve u kontroli težine i poboljšati naše cjelokupno zdravlje.

 

Ipak, priča iza naizgled "zdravih" napitaka je složenija nego što se čini. Možda će vas iznenaditi otkriće da neka od ovih naizgled dobrih pića zapravo mogu doprinijeti upali i nakupljanju tvrdoglavog sala na stomaku.

 

Voćni sok jedan je od napitaka koje biste trebali ograničiti koliko god je to moguće, prenosi magazin She Finds.

 

Decenijama je voćni sok zauzimao počasno mjesto u oblasti pića, često slavljen kao izvor vitamina, minerala i osvježenja. Mnogi od nas su odrasli s uvjerenjem da čaša voćnog soka predstavlja zdrav i prirodan izbor. Međutim, voćni sok, iako je bogat određenim nutrijentima, može imati i manje poželjnu vezu s upalom i tvrdoglavim nakupljanjem masti na stomaku.

 

Jedan od primarnih faktora iza ovog fenomena je značajan sadržaj šećera u voćnom soku. Iako je šećer u voćnom soku prirodno prisutan, on je i dalje šećer. Konzumacija značajne količine voćnog soka može dovesti do značajnog unosa šećera, što je direktno povezano s upalom i nakupljanjem trbušne masti.

 

Prekomjerno uživanje u voćnom soku može dovesti do debljanja i upale. Tijelo prerađuje fruktozu, šećer koji se nalazi u voću, u masnoću, koja se često nakuplja u području abdomena. Osim toga, ishrana bogata šećerom pokreće niz tjelesnih reakcija koje mogu dovesti do hronične upale.

 

Ako žudite za slatkim pićem, možete birati između pića sa smanjenim sadržajem šećera, a koja su pogodna za umjerenu konzumaciju. Na primjer, smotheeji napravljeni od voća s niskim sadržajem šećera, poput bobičastog voća, ili oni napravljeni od nezaslađenog bademovog ili kokosovog mlijeka, nude esencijalne vitamine bez značajnog povećanja potrošnje šećera.

(klix)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...