Evo s koliko godina početi koristiti retinol i zašto svi lude za njim

 

ljepota_GODINE_KOŽA_NJEGA_RETINOL_STARENJE

Retinol – gotovo da ne postoji dan da barem jednom negdje ne čujemo ili ne pročitamo tu riječ. Ipak, uz ovaj aktivni sastojak se veže i jako puno nedoumica te ćemo u nastavku pokušati odgovoriti na neke od njih.

 

Što je retinol?

To je zapravo derivat vitamina A i njegova osnovna prednost se sastoji u tome što može prodrijeti u dublje slojeve kože i potaknuti stvaranje kolagena.

Smatra se jednim od najsnažnijih anti-age sastojaka. Zbog te svoje snage je istovremeno i jedan od najdjelotvornijih, ali i najzloglasnijih sastojaka te zahtijeva pažljivo korištenje.

 

Kada se može početi koristiti?

Može se početi koristiti već u dvadesetim godinama života. Dakako, ima anti-age učinak, ali se preporučuje i koži koja je sklona aknama, kao i pri terapiji ožiljaka. U proizvodima je zastupljen u različitim koncentracijama, a da bi bio učinkovit protiv akni i bora, njegova koncentracija mora biti najmanje 0,2 posto.

 

Koliko često koristiti retinol?

Koži je potrebno neko vrijeme dok se privikne na retinol te bi bilo idealno u početku ga nanositi jednom do dva puta tjedno. Ako poslije tri tjedna korištenja primijetite kako vaša koža dobro reagira te kako nema nuspojava, možete početi i s korištenjem svako drugi dan.

 

Smije li se nanositi prije izlaganja suncu?

Za sada znamo kako koža lica pod retinolom postaje osjetljivija na sunce, ali i kako sunčeve zrake smanjuju djelovanje ovog aktivnog sastojka. Ipak, uz kremu sa visokim zaštitnim faktorom (SPF 30) možete opušteno koristiti retinol i tijekom dana.

 

Koliko dugo se treba koristiti kako bi se vidjeli prvi rezultati?

Za prve rezultate trebate imati malo strpljenja jer će biti vidljivi poslije nekoliko mjeseci stalnog korištenja (rezultati su vidljivi poslije 8 tjedana korištenja). Idealno bi bilo da ga nastavite koristiti i kada postignete željene rezultate.

 

Može li se retinol koristiti s vitaminom C?

Ne preporučuje se upotreba retinola istovremeno s vitaminom C, jer retinol pomaže u odbacivanju gornjeg sloja kože, čineći je osjetljivijom na svjetlost i druge aktivne sastojke, poput vitamina C, ako se koristi u kombinaciji.

 

Kada NE koristiti retinol?

– Trudnoća

– Dojenje

– Dermatitis

 

Koji proizvod s retinolom odabrati?

Danas na tržištu imamo mnoštvo različitih proizvoda, a u nastavku smo izdvojili nekoliko preporuka.

CeraVe obnavljajući serum s retinolom

 

Kiehl’s Retinol Skin-Renewing Daily Micro-Dose Serum

 

La Roche-Posay Retinol B3 Serum

 (slowliving)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...