Odmorite se ovog ljeta i napunite baterije

 

mindfulness_odmor_relax_ljeto_more_joga_naturala_gloria_magazin_ljepota_journal

Zamislite ovo: postavili ste ‘out of office’ poruku na svom poslovnom mailu i odlučili držati svoj telefon podalje. Ujutro se budite sa suncem potpuno odmoreni, ne zato što vas čeka dan pun sastanaka, već zato što želite ubaciti jutarnju jogu. Pogled u ogledalo otkriva kako su tamni podočnjaci ispod očiju nestali, a umorna koža sada izgleda osvježeno i sjajno. Zar to ne zvuči kao odmor iz snova?

 

Nažalost, unatoč našim najvećim naporima, često se dogodi upravo suprotno, pogotovo kad se vratite s odmora umorniji nego što ste bili prije. Ili kad vas se dočepaju stresovi ‘stvarnog života’, čak i ako ste kilometrima daleko…

 

U svijetu u kojem je tehnologija stvorila očekivanja trenutačnog vremena odaziva i raspoloživosti 24 sata na dan, koncept odmora preuzeo je negativne konotacije za previše ljudi. No naša tijela ne prate taj ritam, njima je itekako potrebno malo slobodnog vremena, inače zdravstvene i mentalne posljedice mogu biti štetne za našu sposobnost da uspješno upravljamo različitim ulogama u svakodnevnom životu.

 

Srećom, postoje načini kako maksimizirati oporavak duha i tijelo tako da se s odmora vratite ispunjeni i spremni za nove izazove, piše portal MindBodyGreen. Ipak, smatrajte to općenitim smjernicama, a ne ultimativnim vodičem za planiranje jer se ideja idealnog odmora razlikuje od osobe do osobe.

Bez strogog rasporeda

Kod kuće možda i mora biti sve uštimano u minuticu, ali priuštite si odmor bez pretjerano strogog rasporeda – to je samo dodatni izvor stresa, a možda ćete propustiti radosti spontanosti. Ostavite u danu prostora za neočekivane ili neplanirane mogućnosti. Čak i ako ste tip osobe koja mora znati kada i gdje treba biti u bilo kojem trenutku i kako će stići tamo, uzmite si predah i dopustite da se stvari dogode bez pokušaja kontrole.

 

Dodatan razlog za izbjegavanje preopterećenog rasporeda? Kada stvari krenu naopako i morate ih ‘popravljati’. Kada se to dogodi, nemojte dopustiti da vaša reakcija dodatno pogorša stvar. Samo se podsjetite da se život ponekad jednostavno dogodi, a utabana staza, usprkos vašem planiranju, ne vodi uvijek do ciljanog odredišta. No možda vodi do nečeg još boljeg.

 

Dajte tijelu priliku za odmor

Iako je korisno pridržavati se svoje fitnes rutine i dok ste na odmoru, dajete svom tijelu dovoljno vremena za oporavak. To je osobito važno ako vaš idealan odmor uključuje fizičke izazove kao što su penjanje, planinarenje, biciklizam, surfanje ili skijanje. Kada postavljamo tijelo pred takve izazove i fizičke aktivnosti, iscrpljujemo mišiće, a jedini način na koji mogu uspješno nas služiti i u budućnosti je ako im osiguramo dovoljno vremena za oporavak.

 

I prehrana je važna

Isprobavanje nove hrane i uživanje u dosad nepoznatim okusima jedan je od najvažnijih dijelova odmora. No, pred kraj putovanja, s tim može doći i osjećaj tromosti, nadutosti i žudnje za zdravijom hranom. Rješenje? Dođite do neke vrste kompromisa sami sa sobom – prepustite se i guštajte u zdravoj dozi hedonizma, ali zadržite jednu rutinu koja vas povezuje sa zdravim prehrambenim navikama koje i inače prakticirate. Pritom je korisno potražiti restorane koji svoju ponudu baziraju na lokalnim namirnicama i uzgoju ‘od polja do stola’. Osim što je održivo i bolje za vas, dobit ćete dodatnu priliku istražiti destinaciju kroz hranu.

Odvojite se od posla – figurativno i metaforički

Idealan savjet za opuštajući odmor bio bi – ostavite posao i tehnologiju za sobom. To je jedini način da se opustite i oporavite dok ste na odmoru. Ipak, to može biti lakše reći nego učiniti. Ako doista želite potpuni odmor, morat ćete se prisiliti da ostavite iza sebe (doslovno je najbolje, a ako ne ide drugačije, onda metaforički) bilo koju tehnologiju koja vas veže uz vaše profesionalne uloge. Može zahtijevati mnogo discipline da ostavite iza sebe mobitel ili laptop, ali to će vam se višestruko isplatiti. Vaš mozak potpuno zaslužuje priliku za digitalni detoks da odmori od stalnih notifikacija, vijesti i e-mailova. No vi sami najbolje poznajete svoj posao, pa ako ne možete ne provjeriti poslovni mail, nećemo osuđivati.

 

Iskoristite učenja mindfulness meditacije

Podsjetite se da zaslužujete vrijeme daleko od svog posla i svoje rutine. Neki ljudi osjećaju krivnju ako odvoje vrijeme za vlastiti odmor i zadovoljstvo, ali ne možete brinuti o drugima ako se prvo ne pobrinete za sebe. U prijevodu, uživajte u trenutku. Kad se pojave misli o tome što ste ostavili za sobom ili što vas sve čeka kad se vratite, pustite ih da prođu kroz vaš um, poput oblaka na nebu, i odu. Duboko udahnite i pogledajte što vas okružuje u sadašnjem trenutku, i fokusirajte se na gušte koje donosi dan pred vama.

(naturala)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...