Kupka za njegu umornih i otečenih stopala

 

KUPKA_KUPKA-ZA-STOPALA_LIFESTYLE_MAGAZIN_STOPALA_ZANIMLJIVOSTI_UMORNA-STOPALA_ZDRAVLJE_LJEPOTA

Naše tijelo uvijek treba dodatnu njegu. Noge su nam tokom ljetnih dana često umorne i otečene. Idealan način da opustiš noge i svojim stopalima priuštiš iznenađenje jeste da pripremiš jednostavnu kupku.

 

Za intenzivnu njegu, kupku za stopala možeš neko vrijeme pripremati svaki dan. Evo jednostavnih recepata, koji će sigurno djelovati i ako ga praktikuješ redovno otečena i umorna stopala postaće prošlost.

 

U vodu možeš dodati eterična ulja čajevca, lavande i eukaliptusa, jer imaju antiseptička svojstva i štite stopala od bakterija, gljivica i nastanka bradavica. Dodaj najviše 15 kapi na tri litre vode i uroni stopala u vodu na 15-ak minuta.

 

Ako imaš problem sa hladnim nogama i slabu cirkulaciju, u kupku dodaj šaku listova majčine dušice, ružmarina i cvijeta kamilice. Za umorna stopala najbolje je dodati šaku čaja od pelina, lovora, kadulje ili lavande. Protiv otečenih nogu u kupku možeš dodati šaku čaja od koprive i bazge ili kašičicu usitnjenog bijelog luka.

 

Ukoliko te muče znojna stopala, u kupku dodaj šaku čaja od kadulje i oraha te iglica bora, a dobro je dodati i kašičicu sode bikarbone.

 

Donosimo jednostavan recept za slanu kupku:

·      šolja morske soli,

·      5 kapi eteričnog ulja eukaliptusa,

·      5 kapi eteričnog ulja čajevca,

·      5 kapi eteričnog ulja lavande,

·      3 litre tople vode .

 

Posebno se preporučuje za otečena stopala i gležnjeve, te osobama koje su sklone gljivičnim infekcijama. U manju kadu ulij vodu. Na so nakapaj eterična ulja, te sve uspi u vodu i uroni stopala u kupku. Drži stopala u kupki desetak minuta. Isperi stopala i namaži ih bogatom hranjivom kremom.

(ultra)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...