Čarobni Istanbul treba da se nađe na listi putovanja svakog putnika

 

BOSFOR_INSPIRATIVNO_ISTANBUL_LIFESTYLE_MAGAZIN_PUTOVANJA_TURSKA_JOURNAL

Istanbul zauzima prvo mjesto na listi “Najboljih gradova u Evropi”. Istanbul je izabran za najbolji grad u Evropi od strane svjetski poznatog turističkog magazina @travelandleisure

 

Istanbul je dobro poznat kao najveći grad u Turskoj, a poznat je i po tome što se prostire na dva kontinenta, Evropi i Aziji, te prpoznatljiv po svojoj bogatoj kulturi, istoriji, znamenitostima, ukusnoj hrani, noćnom životu, pristupačnim cijenama…

 

S obzirom na njegove istorijske znamenitosti, razne turističke atrakcije i umjerenu klimu veći dio godine, Istanbul bi trebao biti na listi putovanja svakog putnika. Istražili smo za tebe, šta posjetiti, vidjeti u Istanbulu, šta probati i kako se najbolje provesti u ovom čarobnom ogromnom gradu…

Velik dio istanbulske istorije fokusiran je na antička rimska nalazišta, ali postoje i jedinstvene stvari koje možeš raditi u Istanbulu osim istraživanja starih spomenika kultura i istorijskih znamenitosti.

 

Idi na obilazak palate Porfirogeneta

Palata Porfirogeneta otvorena je za javne obilaske i nudi uvid u prošlost Istanbula. U davnim vremenima palata je bila careva rezidencija, ali je kasnije služila za različite namjene. Potpuno obnovljena, palata Porfirogeneta danas je muzej i prima posjetioce svaki dan osim ponedjeljka.

Posjeti čarobnu Aja Sofiju

Aja Sofija je kultna i jedna od najpoznatijih atrakcija u Istanbulu. Aja Sofija ima dugu istoriju kao crkva, pa čak i muzej, a 2020. postala je džamija. Ulaz u Aja Sofiju se ne naplaćuje; posjetioci se moraju obući u skladu sa pravilima, a žene moraju nositi marame.

Uroni u arhitekturu palate Topkapi

Palata Topkapi arhitektonsko je čudo poznato po obliku polumjeseca i brojnim pomoćnim zgradama. Zgrade su stajale stotinama godina uz samo manje renoviranja tokom vremena. Posjetioci će u palati Topkapi pronaći izložbene dvorane, riznicu i mnoštvo raskošnih ukrasa. Pet dvorova pruža posjetiocima pogled na to kako su osmanski sultani živjeli u 19. vijeku, s elementima poput parka usred arhitekture.

Zamisli prošlost na hipodromu u Konstantinopolu

Možda od toga nije puno ostalo, ali razgledavanje starorimskog hipodroma, još je jedna zanimljiva stvar koju možeš učiniti u Istanbulu. Hipodrom je nekada bio sportsko središte carstva, gdje su se održavale utrke, a kasnije je primao i do 100 000 gledalaca. Mnogi stubovi, obelisci i kipovi vidljivi su danas na Hipodromu, ali neke su skulpture prebačene u Italiju. Hipodrom je muzej na otvorenom pa se ulaz ne naplaćuje.

Otkrij rimski akvadukt Valensa

Rimski akvadukt Valensa jedna je od glavnih atrakcija Istanbula i još jedan podsjetnik na davnu prošlost grada. Izvorno, akvadukt je bio dugačak gotovo 300 milja, izrastajući u najveći vodeni sistem svoje ere. Uz sistem akvadukta bilo je spojeno i više od stotinu podzemnih cisterni, od kojih je jedna i danas glavna turistička atrakcija Istanbula. Razgledanje Valensovog akvadukta ograničeno je na pogled s razine tla; ljudi ne mogu hodati niti se penjati na akvadukt. Oni, međutim, mogu proći kroz njega. Idi u podzemlje kod cisterne bazilike Istanbulska starorimska bazilika cisterna jedinstvena je atrakcija i najveća cisterna antičkog Konstantinopola. Sadrži stotine mramornih stubova, vjerojatno izvađenih iz drugih zgrada ranijih razdoblja, i prizor koji oduzima dah.

 

Posjeti Galata toranj, Galata most, Istanbul

Za putnike koji žele vidjeti više od Istanbula, na primjer iz ptičje perspektive, toranj Galata je najbolja turistička atrakcija koju treba posjetiti. S vidikovca se pruža pogled na Istanbul i posjetiocima omogućuje pogled na Bosfor.

Ukrcaj se na krstarenje uz zalazak sunca

Možda zvuči kao nekonvencionalna stvar u Istanbulu, ali krstarenje Bosforom može stvoriti nevjerojatne uspomene. Bosforski tjesnac razdvaja azijsku i evropsku stranu Turske i dugo je bio važan vodeni put za privredu Istanbula. Krstarenje u zalazak sunca osigurava posjetiocima ne samo sjećanja na bogatu istoriju Istanbula, već i modernu zahvalnost za sve što nudi.

Posjeti obližnji Grand Bazaar u Istanbulu

Od izleta s hranom do turskih kupatila do šetnji raznim istorijskim mjestima, ima ponešto za svačiji ukus (i budžet). Mnoštvo prilike za super povoljan šoping najljepših marama, tkanina, odjeće, začina, čajeva, nakita…

Uživaj u noćnom životu u Istanbulu

Samo zato što sunce zalazi, to ne znači da Istanbul ide na spavanje. Istraživanje noćnog života  izvrstan je način da vidiš zabavnu stranu Istanbula u Turskoj uživajući u super klubovima, plesu, kafićima i barovima.

 

Idi na jednodnevni izlet u Perge

Često zanemareno sporedno putovanje izvan Istanbula je rimski grad Perge. Jedan od bolje očuvanih gradova iz rimskog doba, Perge je prizor koji moraš vidjeti. Ulice su obrubljene kolonadama, a grad ima umjetničku istoriju fokusiranu na skulpturu.

Uživaj u prekrasnoj ukusnoj hrani

Mnoštvo restorana, fastfood kornera, barova, nudi bogatsvo raskošnih ukusnih jela i poslastica koje vrijedi probati.

 

Kada je najbolje vrijeme za posjetu Istanbulu?

Najbolje vrijeme proteže se od aprila do juna, i od septembra do novembra s najmanjim izgledima za kišu i ugodnim dnevnim temperaturama. Proljeće i jesen nude niz jedinstvenih sezonskih aktivnosti, čineći ovo vrijeme izvrsnim za istraživanje.

Kada je najjeftinije vrijeme za posjetu Istanbulu?

Što se tiče cijena, najjeftinije vrijeme za posjetu Istanbulu je od decembra do februara (ali temperature tada nisu tako ugodne, pa spremi topliju garderobu).

(ultra)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...